Svijet     | 22.01.2019. 13:16 |

Indijska policija uhapsila grupu Rohinja na granici s Bangladešom

FENA Internet

NEW DELHI, 22. januara (FENA) - Indijska policija u utorak je uhapsila 31 Rohinja muslimana blokiranih na granici nakon što um je uskraćen ulazak u Bangladeš i granični zvaničnici se nisu usuglasili oko toga šta da rade s pripadnicima manjinske zajednice koja bježi pred nasiljem u Indiji.

Indijska nacionalistička hinduistička vlada smatra Rohinje nelegalnim strancima i rizikom po sigurnost, i naredila je desecima hiljada njih koji žive u raštrkanim naseljima i sirotinjskim nastambama širom zemlje da budu identifikovani i vraćeni. 

Blokirane Rohinje, među kojima su žene i djeca, nalaze se na ničijoj zemlji na bangladeškoj granici s Indijom od petka. Dva kruga razgovora među graničnim zvaničnicima nisu dovela do rješenja.

- Mi smo ih uhapsili na osnovu Akta o strancima koji zabranjuje putovanje Indijom bez važećih putnih dokumenata - kazao je  Ajay Kumar Das, policijski zvaničnik u sjeveroistočnoj državi Tripura koja se graniči s Bangladešom.

Stotine hiljada pripadnika zajednice Rohinja u većinski budističkom Mijanmaru napustilo je svoje domove u mijanmarskoj državi Rakhine tokom decenija, od kojih je većina bježala pred vojnom kampanjom nasilja i diskriminacijom.

Mnogi su pronašli utočište u Bangladešu - gdje živi skoro milion Rohinja - ali su ostali završili u Indiji, jugoistočnoj Aziji ili dalje.

Grupa od 31 Rohinje živi na Kašmiru a neki od njih posjeduju lične dokumente koje im je izdala UN-ova izbjeglička agencija, UNHCR.

UNHCR je izdao za oko 16.500 Rohinja u Indiji lične karte za koje tvrdi da će im pomoći "u sprečavanju uznemiravanja, selektivnih hapšenja, pritvaranja i deportacije". Indija ne priznaje te identifikacione dokumente. 

Indijska deportacija sedam Rohinja muškaraca u oktobru pojačala je strahovanja u manjinskoj zajednici od šire kampanje nasilja i nagnala je stotine Rohinja porodica da bježe iz  Indije u Bangladeš.

Indijska policija uhapsila je još jednu grupu od 30 Rohinja u ponedjeljak u sjeveroistočnoj državi Assam, u koju su pokušali da se usele nakon što su šest godina živjeli u Džamu i Kašmir, jedinoj indijskoj državi s muslimanskom većinom. 

Članovi grupe tvrde da su tragali za poslom nakon što su izgubili radna mjesta u Kašmiru, saopćila je policija.

- Hapšenja su obavljena tokom rutinske provjere policije, i nakon ispitivanja ustanovili smo da su svi iz Mijanmara - izjavio je Imon Saikia, policijski zvaničnik u gradu Karimganj u kome je grupa uhapšena, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu