Bosna i Hercegovina     | 22.01.2019. 13:49 |

U ZDK-u evidentirano 2.751 dijete koje će pohađati predškolski program

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. januara (FENA) – Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona evidentirao je s posljednjim danom prošle godine, 2.751 dijete predškolske dobi, koje će od 1. marta ove godine imati navršenih pet i po godina života te obavezu pohađati Program predškolskog obrazovanja i odgoja u trajanju od 180 časova.

Radi se o djeci koja nisu obuhvaćena Cjelovitim razvojnim programom, koji se tokom cijele godine realizira u 35 vrtića u ZDK-u, od čega su osam javni, a ostalo privatni vrtići.

-Ovo je treća godina da vršimo evidenciju djece predškolske dobi, koja ne pohađaju vrtiće. Evidentno je da su roditelji ozbiljnije shvatili tu obavezu pa su i u većem broju nego do sada prijavili svoju djecu u školama u kojima će od jeseni i pohađati nastavu - kaže direktorica Pedagoškog zavoda ZDK Aida Salkić.

Dodaje kako ipak sva djeca nisu upisana te očekuje da će do 1. marta i početka realizacije tog programa, u evidenciji imati oko 3.200 djece. Doda li se tome i oko 500 djece koja idu u vrtiće i koja će dobiti potvrdu za upis u prvi razred, u Pedagoškom zavodu ZDK očekuju kako će u prvi razred osnovnih škola, za školsku godinu 2019./2020., biti upisan približno isti broj djece kao protekle dvije godine u ZDK-u.

Naime, ove školske godine upisano je 3.758 ili 19 prvačića manje nego godinu ranije, dok je školske 2016./2017. godine bilo 3.616 prvačića.

Ministarstvo obrazovanja će 4. februara raspisati konkurs za prijem odgajatelja, koji će zajedno sa odgajateljima iz vrtića te nastavnicima razredne nastave u školama gdje nije moguće osigurati odgajatelje, realizirati ovaj program.

Vlada ZDK je za realizaciju te zapošljavanje novih odgajatelja za vrijeme trajanja tog programa osigurala 550.000 KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu