Kultura     | 23.01.2019. 08:58 |

Konkurs za mlade autore o temi kulturnih raznolikosti u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. januara (FENA) - Iz banjalučkog Nevid teatra pozvali su kreativne mlade autore od 18 do 30 godina, koji žive u Bosni i Hercegovini, da prijave ideje za originalne dramske tekstove namijenjene djeci uzrasta od tri do 11 godina o temi kulturnih raznolikosti u BiH.

Priče mogu biti u formi putopisa, o gradu, općini i selu u kojem žive, prirodnim ljepotama i životinjskom svijetu, te materijalnom i nematerijalnom blagu BiH.

Osim originalnog dramskog teksta, autori će imati priliku da pišu o problemima obrazovnog sistema u BiH i ponude konkretne ideje ka reformi te oblasti, kao i razloge zašto žele istražiti temu obrazovanja i kulturnih raznolikosti u BiH. 

Konkurs je otvoren od 21. januara i trajat će, kako je saopćeno iz Nevid teatra, do 22. februara 2019. godine.

Od tri do šest najboljih dramskih tekstova, koje će višestruko nagrađivana dramska spisateljica i nova direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Tanja Šljivar povezati u jednu tekstualnu cjelinu, nastat će interaktivna-obrazovna predstava za djecu uzrasta od tri do 11 godina.

Predstava će se moći pogledati u Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiselјaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli, Usori i Banjoj Luci, do kraja augusta 2019. godine.

Implementacijom ovog projekta "Obrazovanje kroz igru" Nevid teatar omogućit će djeci i mladima, koji su svakodnevno izloženi problemima obrazovanja, etničkim i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, da kroz igru i dramsku obrazovnu formu uče i prodube znanja o kulturnim raznolikostima u BiH i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja, te se povežu sa kolegama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

"Obrazovanje kroz igru" Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta UN-a "Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH".

Projekt "Dijalog za budućnost" je zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'