Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 11:48 |

Vlada USK imenovala privremeni Nadzorni odbor Direkcije regionalnih cesta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona imenovala je članove novog privremenog Nadzornog odbora JU "Direkcija regionalnih cesta USK".

-Na prijedlog Ministarstva privrede razriješeni su dosadašnji članovi privremenog Nadzornog odbora JU 'Direkcija regionalnih cesta USK' Bihać. U cilju poboljšanja efikasnosti i funkcionalnosti, te osiguranja uslova za dalji rad, imenovani su članovi novog privremenog Nadzornog odbora odbora - saopćeno je iz Vlade USK-a.

Također, na prijedlog ministrice zdravstva i socijalne politike Nermine Ćemalović razriješeno je više upravnih odbora u zdravstvenim ustanovama te imenovani privremeni upravni odbori i to u domovima zdravlja Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bužim, Ključ, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Sanski Most.

-Kako je navedeno iz resornog ministarstva, u 2018. članovi Upravnog odbora Doma zdravlja Bihać su, suprotno Standardima i normativima zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, dakle suprotno normativima medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama na osnovu kojih se vrši finansiranje zdravstvene ustanove od Zavoda zdravstvenog osiguranja, dozvolili prekomjerno zapošljavanje, čime je nanijeta ogromna šteta ovoj zdravstvenoj ustanovi. U 2018. zaposleno je 38 osoba  zbog čega ustanovi nedostaju novčana sredstva za provođenje kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva i obaveza dobavljačima, a o čemu dosadašnji upravni odbor nije raspravljao niti je izvještavao Ministarstvo - navode iz kantonalne vlade.

Slijedom navedenog, predloženo je i donoseno rješenje da članove UO Dom zdravlja Bihać treba razriješiti i imenovati privremeni upravni odbor te pokrenuti proceduru raspisivanja javnog oglasa za nominiranje članova Upravnog odbora.

Također, zbog prekomjernog zapošljavanja, Vlada USK je razriješila prije isteka vremena na koje su imenovani, predsjednika i članove Upravnog odbora ZU Dom zdravlja Cazin, te donijela rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbor te ustanove do  okončanja postupka izbora i imenovanja članova Upravnog odbora ZU Dom zdravlja Cazin, na način i postupak predviđen zakonom. 

U saopćenju Vlade uSK navodi se također da je suprotno normativima medicinskog i nemedicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama, na osnovu kojih se vrši finansiranje zdravstvene ustanove od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, dozvoljeno  prekomjerno zapošljavanje 13 zaposlenika u JU DZ Velika Kladuša čime je nanijeta šteta ovoj zdravstvenoj ustanovi.

-Zbog prekomjemog zapošljavanja ustanovi nedostaju novčana sredstva za provođenje potpisanih Kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva i to za 11. i 12. mjesec 2018. godine te za poboljšanje standarda uposlenih u 2019.godini. Kako ni ovaj upravni odbor nije raspravljao o problemima ove ustanove, nije utvrdio plan daljeg djelovanja, niti je o problemima u radu obavještavao resorno Ministarstvo doneseno je rješenje o smjeni ovog i imenovanju privremenog UO i u ZU Dom zdravlja Velika Kladuša - dodaju iz Vlade USK.

Kako je privremenom Upravnom odboru ZU Dom zdravlja Bužim, istekao zakonom propisani period na koji je imenovan, a nije okončana procedura imenovanja/nominiranja predsjednika i članova UO, ukazala se potreba za imenovanjem novog privremenog  Upravnog odbora i u DZ Bužim.

Vlada Kantona je donijela na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike i rješenje o razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa. Kako je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da upravni odbor zdravstvene ustanove čini pet članova, od kojih su dva zaposlenici ustanove, a tri člana ispred reda osnivača, u ovom UO i nakon raspisanog javnog oglasa nije bilo moguće ispoštovati zakonsku normu, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike je predlažilo a Vlada prihvatila da se razriješi predsjednik i članovi upravnog odbora ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa i raspiše ponovni javni oglas za izbor članova UO te da se imenuje privremeni upravni odbor u punom sastavu od pet članova na period do tri mjeseca.

Kako je i privremenim upravnim odborima domova zdravlja Bosanski Petrovac, Sanski Most i Ključ istekao zakonom propisani period na koji su imenovani, a nije okončana procedura imenovanja/nominiranja predsjednika i članova Upravnog odbora ovih zdravstvenih ustanova, to se iz razloga nesmetanog funkcionisanja ustanove ukazala potreba za imenovanjem novih privremenih upravnih odbora i u ovim ustanovama.

Također, uvidom Ministarstva, i privremenom Upravnom odboru JU Opća bolnica Sanski Most istekao je zakonom propisani period na koji je imenovan, a nije okončana procedura imenovanja/nominiranja predsjednika i članova upravnog odbora te su iz razloga nesmetanog funkcionisanja ustanove, ukazali na potreba za imenovanjem novog privremenog Upravnog odbora Opće bolnice.

Shodno prijedlogu Ministarstva zdravstva i socijalne politike razriješeni su i privremeni upravni odbori ZU Gradska apoteka Bosanska Krupa i ZU Apoteka Sanski Most, saopćeno je iz Vlade USK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu