Bosna i Hercegovina     | 23.01.2019. 18:57 |

Dodik: RS je ustavna kategorija (VIDEO)

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Inicijativa kojom se traži preispitivanje naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije ništa novo, ali RS je ustavna kategorija i međunarodno je priznata, kazao je danas u Istočnom Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Dodik podsjeća da je bivši predsjednik SDA Sulejman Tihić ranije pokretao istu inicijativu i povukao je zbog, tvrdi Dodik, zbog međunarodnog uticaja te je novu najavu iz SDA nazvao kontinuitetom Bošnjaka od čega neće odustati te se na taj način želi problematizirati Republika Srpska.

Ističe da je RS vidljiva u svim dijelovima Ustava BiH zbog čega smatra da nema osnova da se ta inicijativa uopće pokreće pred Ustavnim sudom BiH, no ukoliko se to dogodi njegovo će učešće u radu Predsjedništva biti dovedeno u pitanje.

Ukoliko član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) ovu inicijativu dostavi Ustavnom sudu, Dodik najavljuje odluku Narodne skupštine RS-a o ovom pitanju te kaže da nema namjeru u tom slučaju sarađivati s Džaferovićem.

- Dostavljanje inicijative Ustavnom sudu bit će trenutak kada će zasjedati entitetski parlament i kada prestaju pregovori o formiranju vlasti u BiH. Ovo je tačka preko koje neću prijeći, rušenje je to ustavnog poretka. To je način da se RS otjera iz BiH, istrajte u tome - pozvao je Dodik.

Iz SDA su danas naglasili da prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH što je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni, stav je SDA.

Stoga je iz Stranke demokratske akcije najavljeno pokretanje procedure za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Pogledajte http://fena.ba/video/2494

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1D36h3qnKSkgYFrQJrfkqI7EOPIvAKDXe?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Saopćenje za javnost SDA

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom