Bosna i Hercegovina     | 24.01.2019. 13:54 |

Mektić s delegacijom USK – Pripreme za upravljanje migracijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu s delegacijom Unsko-sanskog kantona s kojom je razgovarao o trenutnoj migrantskoj situaciji te planovima i pripremama za upravljanje migracijama u narednom periodu.

Trenutna situacija je ocijenjena zadovoljavajućom, jer su svi migranti, njih oko 3.000, smješteni u privremene prihvatne centre u Sedri, Biri, Đačkom domu i Miralu.

Mektić je naveo da će uskoro biti riješen status tih centara i upravljanje preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH, a jedan od prioriteta je unapređenje sigurnosti unutar tih objekata, ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina  i izmještanje u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela.

Također, delegacija USK-a je insistirala da se ograniči broj migranata na području tog kantona u skladu sa smještajnom kapacitetima ta četiri centra, zbog održavanja sigurnosti ali i funkcionisanja tog kantona.

Mektić i članovi delegacije USK izrazili su nezadovoljstvo zbog nesaradnje i izostanka koordinacije kod određivanja prioriteta od pojedinih međunarodnih organizacija koje su uime BiH dobili novac iz fondova EU za zbrinjavanje migranata.

Mektić je podržao zahtjev za tehničko opremanje MUP-a USK iz fondova EU, te podršku zdravstvenim ustanovama i školama u USK-u koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata u tom kantonu.

Također, predstavnici USK su ukazali da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju BiH i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju naše države, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije. Ministarstvo sigurnosti BiH će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske s tim navodima i zahtijevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi takvo nezakonito djelovanje.

U delegaciji USK-a bili su premijer tog kantona Mustafa Ružnić, predsjedavajući Skupštine Agan Bunić, ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, policijski komesar Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, saopćeno je iz minisatrstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'