Bosna i Hercegovina     | 24.01.2019. 18:19 |

Zenički Pravni fakultet obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. januar (FENA) – Organizacijom okruglog stola i Pravni fakultet Univerziteta u Zenici prvi se put priključio porodici institucija koje u cijelom svijetu obilježavaju 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve nacističkih zločina, odnosno žrtve Holokausta- kazao je Enis Omerović, profesor međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Zenici.

Zanimljivo je kako se na zeničkom Pravnom fakultetu izučava i jevrejsko pravo. Profesor Omerović istakao je da im je zadovoljstvo ugostiti predstavnike Jevrejske zajednice u BiH te predstavnike Jevrejske općine u Zenici, kao i ugledne profesore, koji su, učešćem na okruglom stolu, sa naučnog aspekta doprinjeli obilježavanju tog značajnog svjetskog datuma.

- Obilježavanje historijskih datuma jako je važno, posebno za mlađe generacije, za mlađe naraštaje- radi prisjećanja na nemile događaje iz prošlosti. A, mogu nam poslužiti i kao pouka za budućnost. U smislu prevencije činjenja najtežih međunarodnih zločina, povrh svega zločina genocida i nad drugim narodima u svijetu- kazao je profesor Omerović, koji je dodao kako se samo trebamo prisjetiti i naše „recentne prošlosti u BiH“.

Ovakvi događaji, smatra profesor Omerović, mogu pomoći u razbijanju retrogradnog procesa negiranja, odnosno poricanja počinjenih najtežih međunarodnih zločina.

- Trebamo na vrijeme mlade ljude upoznati sa retrogradnim pojavama, sa svim negativnim pojavama u društvu, odnosno u historiji i na pravilan ih način educirati. Sve za svrhu prevencije- upozorava profesor Omerović.

A da se uvijek isplati boriti za istinu, pravdu i malog čovjeka, pokazao je i primjer obitelji Rejhana Prohića iz Gračanice. Njegovi su članovi obitelji, naime, u Drugom svjetskom ratu spasili i čuvali do kraja rata djevojčicu svojih židovskih prijatelja, zbog čega su, 70 godina poslije, prošle godine dobili titulu „Pravednici među narodima“.

To je titula koju država Izrael dodjeljuje nežidovima za spašavanje Židova, a obitelj Prohić je zadnja u jugoistočnoj Evropi koja je dobila to veliko priznanje.

-  Nakon 12 godina istraživanja, našao sam tu, sada već gospođu, koja se odlučila zahvaliti mojoj obitelji zato što su je spasili. Zamolila me je da prikupim svu potrebnu dokumentaciju - kazao je Prohić, koji je dodao kako je Ustavni sud Izraela, nakon toga, njegovu obitelj proglasio Pravednicima među narodima.   

- Holokaust je sa lica zemlje zbrisao šest miliona Židova, od čega se do današnjeg dana ta nacija nije oporavila. Oni se vode onom: Ko zaboravlja prošlost, zaslužuje da mu se to ponovi. Znači, oni ne zaboravljaju one koji su u doba tame bili svjetlo. I koji su im pomogli- podsjeća Prohić.

Međureligijsko vijeće Zenice u nedjelju će, religijskom manifestacijom na Starom jevrejskom groblju, također obilježiti Međunarodni dan Holokausta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Srebrenici ozvaničena muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa

Studenti Pravnog fakulteta Zenica obilježili Dan bijelih traka i odali počast žrtvama Prijedora

Pravni fakultet u Zenici obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo