Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 10:53 |

Platforma za progres odaje počast žrtvama holokausta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Platforma za progres odala je počast nedužnim žrtvama i preživjelima povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta te upozorila na opasnosti rasne, vjerske, nacionalne i svake druge netolerancije i mržnje prema drugom i drugačijem.

Podsjećaju da se taj dan obilježava 27. januara, jer su tada 1945. godine jedinice Sovjetske armije oslobodile najveći i najstrašniji nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau. Navodi se da je progon i istrebljenje Jevreja, Roma i drugih tzv. nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, manjinskih grupa i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila širom Evrope za vrijeme Drugog svjetskog rata, mračna strana historije čovječanstva. Među šest miliona ubijenih bilo je i nekoliko hiljada Jevreja, većinom Sefarda, te veliki broj Roma iz Bosne i Hercegovine.

Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele Platforma za progres upozorava na opasnosti rasne, vjerske, nacionalne i svake druge netolerancije i mržnje prema drugom i drugačijem, što je posebno važno u Bosni i Hercegovini u kojoj se stravičan zločin iz mržnje ponovio – genocid u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

- Zbog jačanja nacionalističkih, desničarskih i radikalnih snaga u Evropi i svijetu u posljednjih nekoliko godina zbog velikog priliva izbjeglica iz ratom zahvaćenih zona i ekonomskih migranata, dužni smo stalno da podsjećamo i upozoravamo na te opasnosti - ističe se u saopćenju Platforme za progres.

Podvučeno je da Platforma za progres saosjeća sa svim nedužnim žrtvama i preživjele monstruoznih režima i ideologija te da će u radu nastojati njegovati i poticati dobrotu u ljudima kako bi se netolerancija prema drugima i drugačijima iskorijenila iz bh. društva i čovječanstva u cjelini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo