Stranačke aktivnosti     | 25.01.2019. 10:43 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 

Platforma za progres odaje počast nedužnim žrtvama i preživjelima te upozorava na opasnosti rasne, vjerske, nacionalne i svake druge netolerancije i mržnje prema drugom i drugačijem  

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara, jer su na taj dan 1945. godine jedinice Sovjetske armije oslobodile najveći i najstrašniji nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau. Progon i istrebljenje Jevreja, Roma i drugih tzv. nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, manjinskih grupa i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila širom Evrope za vrijeme Drugog svjetskog rata, mračna je strana historije čovječanstva. Među šest miliona ubijenih bilo je i nekoliko hiljada Jevreja, većinom Sefarda, te veliki broj Roma iz Bosne i Hercegovine. 

Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele Platforma za progres odaje počast nedužnim žrtvama te upozorava na opasnosti rasne, vjerske, nacionalne i svake druge netolerancije i mržnje prema drugom i drugačijem. Posebno je to važno u Bosni i Hercegovini u kojoj se stravičan zločin iz mržnje ponovio – genocid u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, a zbog jačanja nacionalističkih, desničarskih i radikalnih snaga u Evropi i svijetu u posljednjih nekoliko godina zbog velikog priliva izbjeglica iz ratom zahvaćenih zona i ekonomskih migranata, dužni smo stalno da podsjećamo i upozoravamo na te opasnosti. 

Platforma za progres saosjeća sa svim nedužnim žrtvama i preživjele monstruoznih režima i ideologija i u svom radu će nastojati da njeguje i potiče dobrotu u ljudima kako bi se netolerancija prema drugima i drugačijima iskorijenila iz našeg društva i čovječanstva u cjelini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel