Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 12:28 |

Nastava u USK-u počinje u ponedjeljak, štrajk prolongiran

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 25. januara (FENA) - Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) prolongirali su najavljeni generalni štrajk zbog provođenja postupka mirenja, tako da će nastava u drugom polugodištu početi kako je i planirano u ponedjeljak, 28. januara.

-Vlada USK se potrudila da onemogući generalni štrajk prosvjetnih radnika, tako što nije formirala listu kandidata za Mirovno vijeće i što naše prethodne pregovore ne smatra mirenjem. Naravno, jasno je da mi po Zakonu o radu i Zakonu o štrajku sada ne možemo organizovati zakonit generalni štrajk i ne želimo snositi neželjene sankcije - rekla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Iz sindikata su istakli i kako je Kantonalnoj vladi ostavljeno dovoljno vremena da riješi sve probleme, međutim da im je onemogućavanjem štrajka uskraćeno demokratsko pravo borbe za radnička prava.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damir Omerdić napomenuo je kako Vlada samo insistira na ispunjenju svih zakonskih obaveza.

-Donesena je Uredba na osnovu koje se mora formirati lista kandidata za Mirovno vijeće. Proces mirenja je obavezan prema Zakonu o štrajku i sasvim je onda jasno da u ovom slučaju nisu ispoštovane sve zakonske obaveze - dodao je Omerdić.

Predstavnici sindikata obrazovanja USK najavili su da će nastavni proces u školama na području ovog kantona početi u ponedjeljak, te da će se planski odvijati do sticanja zakonskih uslova za realizaciju generalnog štrajka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo