Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 25.01.2019. 14:27 |

Gradonačelnik Bešlić i ostali odbacili optužbe Udruge Futura

FENA

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) – Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i čelni ljudi Gradske uprave zaduženi za komunalne i financijske poslove odbacili su u petak optužbe iznesene od strane Udruge Futura, u ime Mreže Naše društvo, a koji su protiv Bešlića i još pet osoba podnijeli kaznenu prijavu SIPA-i, Tužiteljstvu i MUP-u HNŽ-a za zlouporabu položaja i nenamjenskog trošenja proračunskog novca iz djelokruga komunalne djelatnosti.

- Cilj ove udruge očito je "zabavljanje" javnosti i pokušaj kaljanja ugleda institucije Grada Mostara – kazao je novinarima gradonačelnik Bešlić.

Naglasio je kako se iz Proračuna Grada Mostara izdvajaju sredstva za sve što proračun obuhvaća, pa tako i za komunalnu djelatnost te je, kako je kazao, transparentno iskazan utrošak ovih sredstava kroz objavljene Izvještaje o izvršenju Proračuna u Službenim glasilima, što je njihovim pregledom moguće utvrditi.

- Za razdoblje od 2010. godine do danas, iznos za komunalnu djelatnost je bio oko 58 milijuna maraka, u koje je uključeno i nešto više od 15 milijuna maraka za utrošak električne energije javne rasvjete, što je velika razlika u odnosu na tvrdnju 'Future' o utrošku 105 milijuna - upozorio je Bešlić.

Gradonačelnik je ocijenio neozbiljnim izlaženje u javnost s dokazima temeljenim na anonimnim prijavama i telefonskim pozivima građana Mostara i uposlenika Gradske uprave, rekavši da uposlenici Grada Mostara koji vrše nadzor, stoje iza svakoga svog potpisa obavljenog nadzora za oblast koju nadziru.

Načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara Omer Pajić je u cijelosti odbacio optužbe Future o kršenju Zakona i uredbi iz djelokruga obavljanja poslova komunalnih djelatnost, koje su ovih dana iznijete u medijima.

- Svi podaci o trošenju proračunskih sredstava su dostupni na internet stranici Grada Mostara, i objavljeni su u službenim glasnicima grada. Javni su podaci i tiču se izvršenja proračuna grada za pojedine godine - rekao je Pajić.

Šef Službe za komunalne poslove i okoliš Stjepan Šaravanja je, osvrćući se na konkretne primjere iz optužbi Future za kupljene, a neposađene sadnice, kazao kako se ne radi o kriminalnoj radnji nego neizvršenoj obvezi koju komunalno poduzeće nije uspjelo u roku odraditi.

- Spomenute sadnice jesu kupljene i nalaze se na čuvanju, a njihova sadnja nije plaćena iz razloga što nije dovršen vodo-natapani sustav na razdjelnici na Aveniji. Kad se to završi sadnice će biti posađene, a ta usluga će se potom i platiti - kazao je Šaravanja.

Načelnik Odjela za financije i nekretnine Izet Šahović osvrnuo se na optužbu o uništavanju financijske dokumentacije, ustvrdivši kako je optužba apsurdna jer je sva tražena dokumentacija kopirana i predana Udruzi Futura.

- Osim toga zakonska je obveza da se registraturna građa čuva u određenim rokovima, što je utvrđeno i Zakonom o arhivskoj građi HNŽ-a i Uredbom o organiziranju i načinu vršenja arhivskih poslova u organima uprave i Službama za upravu u FBiH kao i Statutom Grada Mostara te Odlukom gradonačelnika - zaključio je Šahović. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostarska Gradska uprava pozvala građane na strpljenje  

U nedjelju komemoracija za Ljubu Bešlića

Visoki predstavnik uputio izraze sućuti povodom smrti Ljube Bešlića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel