Svijet     | 26.01.2019. 15:54 |

Merkel pozvala sve građane da se bore protiv antisemitizma

FENA Internet

BERLIN, 26. januara (FENA) - Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava sutra, njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sve građane da pomognu u borbi protiv antisemitizma. 

- Danas vidimo različite vrste antisemitizma. Tu je mržnja prema Jevrejima od strane našeg lokalnog stanovništva, ali i od muslimanskih migranata - poručila je njemačka kancelarka. 

Posljednjih godina, u Njemačkoj je došlo do porasta broja napada na Jevreje, što je navelo vladu da imenuje komesara za borbu protiv antisemitizma, prenosi Anadolija. 

Na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN-a, 27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovaj datum izabran je zbog dana kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stradanja civila. 

Donošenjem zvanične Rezolucije o sjećanju na žrtve holokausta i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida u budućnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo