Bosna i Hercegovina     | 27.01.2019. 12:25 |

U Memorijalnom centru obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 27. januara (FENA) - Film "Auschwitz" prikazan je danas u multimedijalnoj sobi Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Nisvet Mujanović kazao je za Fenu da je film prikazan povodom 70. godišnjice holokausta, a govori o stradanjima Jevreja i drugih žrtava nacističkih progona.

- Čuvanje sjećanja na žrtve holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu. Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena, šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Brojna udruženja koja okupljaju preživjele i čuvaju sjećanje na žrtve holokausta, digla su glas u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici te pružaju i danas podršku očuvanju istine o genocidu u Srebrenici - kazao je Mujanović.

Dodao je da unatoč presudama međunarodnih sudova, kojima je utvrđena istina o zločinima a zločinci osuđeni, na žalost još uvijek su aktivne revizionističke tendencije koje vrijeđaju žrtve i nasrću na istinu.

- Svjedoci smo negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca. To čak dolazi i od pojedinih zvaničnika. Najavljuju se neke komisije, protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde. Potrebno je jedinstvo svih civilizacijskih snaga za efikasno suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla - poručio je Mujanović.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta svake godine obilježava se 27. januara na datum oslobođenja najvećeg koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau 1945. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo