Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 09:27 |

Sljedećeg tjedna započinju 'IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 28. siječnja (FENA) – U povodu 74. obljetnice ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u ponedjeljak, 4. veljače, u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu započet će "IX. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca".

Program će započeti molitvom krunice i razmatranjem u 17.30 sati, nakon čega slijedi sveta misa zadušnica koju će predvoditi fra Ivan Landeka.

Obilježavanje 74. obljetnice trajat će do 7. veljače u organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem.

U sklopu obilježavanja podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na 'VIII. nagradnom natječaju' s temom pobijenih hercegovačkih franjevaca. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugog dana mladež, a trećega odrasli, priopćili su organizatori.

Na sam dan obljetnice, 7. veljače, program će započeti u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana, a nastavit će se molitvom pred grobom, gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

 Nakon toga slijedi misa zadušnica koju će predvoditi fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz proteklu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

 I ove godine 7. veljače bit će obilježen kao 'Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk', kojeg je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao 'Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja', kojeg je proglasila Zapadnohercegovačka županija.

 U sklopu navedenih dana sjećanja, 5. veljače, u 10 sati, izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Zapadnohercegovačke županije i Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce na Trgu širokobrijeških žrtava, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

'Hodnjom sjećanja' nastavljeno obilježavanje 'Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca'

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'