Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 14:19 |

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Komemorativna akademija posvećena 27. januaru - Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta, održana je danas u Jevrejskoj opštini u Sarajevu.  

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci je, obraćajući se prisutnima, kazao da je ta tragedija svekolikog čovječanstva, a nikako samo jevrejskog naroda, sigurno u proteklih 70, a siguran je da će i narednih 70 godina "biti predmet multidisciplinarnog istraživanja, analiziranja, provjera, potvrđivanja i na žalost, negiranja“.   

Po njegovim riječima, u jugoistočnoj Evropi, posebno u bivšoj Jugoslaviji, holokaustu se nije posvećivala tolika pažnja, jer su stradali Jevreji bili tretirani kao dio opšteg okupatorskog zločina.

Podsjetio je da je u novembru 2005. godine, nakon 60 godina od oslobođenja Aušvica, Generalna skupština UN-a jednoglasno usvojila rezoluciju kojom je 27. januar obilježen kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Komemorativnoj akademiji posvećenoj 27. januaru – Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta, između ostalih su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

- Okupili smo se ovdje kako bi obilježili značajan historijski datum i odali počast žrtvama holokausta, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog vijeka kojeg pamti ljudska civilizacija - kazao je Komšić, obraćajući se prisutnima.

Naveo je da se 27. januar obilježava diljem Evrope, te da nas i danas, 74 godine kasnije, "sjeća na dan iz 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Aušvic“.

- Svjedoci smo da su se i u novijoj istoriji dešavali genocid i teški zločini. Genocid je počinjen kod nas, ovdje, u Bosni i Hercegovini. Također, porazna je činjenica da i 74 godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa. Tako, nažalost, u Mostaru, zahvaljujući tim politikama, ulice nose imena po učesnicima zločina holokausta – kazao je Komšić.

Kao dio moderne civilizacije ne smijemo, istaknuo je, zaboraviti ono što se desilo.

- Dapače, imamo još veću obavezu graditi budućnost u kojoj će vladavina prava, moralnih vrijednosti, sloboda svakog pojedinca biti imperativ, budućnost u kojoj neće biti mjesta ratovima, ekstremizmu, međusobnim sukobima i gdje će svaki čovjek imati priliku za dostojanstven život - zaključio je Komšić.

Prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film "Preživjeti u Sarajevu“, a upriličena je i izložba "Antisemitski plakat u NDH“  te projekcija filma "Who will write our history“.

Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Obilježava se 27. januara, na dan kada su 1945. godine snage Crvene armije oslobodile Aušvic – najozloglašeniji nacistički koncentracioni logor u Drugom svjetskom ratu.

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!