Bosna i Hercegovina     | 28.01.2019. 16:02 |

Predstavljen Priručnik o zaštićenim dokumentima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. siječnja (FENA) - Granična policija Bosne i Hercegovine predstavila je Priručnik o zaštićenim dokumentima, čiju je izradu podržala Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini.

Svrha Priručnika je da se unaprijede stručne sposobnosti pripadnika Granične policije u vezi s novim tehnikama krivotvorenja dokumenata, kao i njihovo znanje o najnovijim tehnologijama zaštite dokumenata, priopćeno je iz OESS-a.

Priručnik predstavlja dio širih aktivnosti koje su usmjerene na kontinuirano praćenje novih sofisticiranih fizičkih, optičkih i elektronskih elemenata zaštite dokumenata i podizanje svijesti o prilagodljivosti kriminalaca novim tehnologijama.

"Zloupotreba identifikacijskih dokumenata predstavlja transnacionalnu prijetnju sigurnosti, jer se može koristiti za izvršenje kaznenih djela, uključujući i kaznena djela u vezi s ilegalnom migracijom, trgovinom ljudima i krijumčarenjem. S obzirom na to da se krivotvoreni putni dokumenti najčešće koriste prilikom prelaska državne granice, njihovo otkrivanje predstavlja ključni element kontrole granice i preduvjet za njenu učinkovitost", izjavila je službenica na projektu pri Odjelu za sigurnosnu suradnju Misije OESS-a u BiH Sanja Fitzgerald.

Policijski službenik Granične policije BiH i jedan od autora Priručnika Emir Kulaglić pojasnio je da se u Priručniku tekstualno i slikama objašnjeni načini izrade zaštićenih dokumenata, te sve tehnike tiskanja, kako konvencionalnog tako i digitalnog, i elementi zaštite.

"Posvećena je posebna pažnja načinu krivotvorenja, kao i načinu provjere vjerodostojnosti zaštićenih dokumenata. Obuhvaćeni su i najnoviji trendovi krivotvorenja poput morphinga o kojem se malo zna a sve je zastupljeniji prilikom ilegalnih migracija", kazao je Kulaglić.

Pored tiskanog izdanja Priručnika, policijskim djelatnicima Granične policije BiH na svim graničnim prijelazima bit će dostupno i web izdanje u .pdf formatu, kako bi se mogli upoznati, educirati i koristiti ga prilikom svakodnevne kontrole dokumenata.

Autori Priručnika su Selvedin Sakić i Emir Kulaglić iz Granične policije Bosne i Hercegovine, te Nenad Šajtinac, Miloš Voštinić i Miloš Cvetković iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, priopćeno je iz OESS-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pripadnici GPBiH spriječili krijumčarenje 27 migranata

Vlada USK - Potpisani ugovori o finansiranju/sufinansiranju projekata iz Budžeta za 2023. godinu

Na lokalitetu Donjeg Svilaja, u pograničnoj zoni, pronađeno naoružanje i streljivo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo