Regija     | 28.01.2019. 18:22 |

Slovenija osporava tužbu Europske komisije

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 28. siječnja (FENA) - Slovenska ministrica pravosuđa Andreja Katič najavila je u ponedjeljak da će Slovenija osporavati tužbu koju je protiv Slovenije prošli tjedan najavila Europska komisija, a odnosi se na zapljenu dokumentacije Europske centralne banke (ECB) prilikom kriminalističke istrage u Sloveniji.

 Europska komisija najavila je u četvrtak da će pred sudom Europske unije u Luksemburgu pokrenuti postupak protiv Slovenije zbog neovlaštene zapljene dokumenata Europske centralne banke (ECB), do čega je došlo 2016. godine, prilikom kriminalističke istrage koju je slovenska policija provela u zgradi slovenske središnje banke 6. srpnja 2016., kada je istraživala nepravilnosti u postupku sanacije slovenskih državnih banaka u vrijeme bankarske krize zbog loših kreditnih plasmana.

 U Bruxellesu su naveli da je slovenska policija tom prigodom neovlašteno zaplijenila i računalnu opremu Europske centralne banke (ECB) koja nije bila povezana s istragom, te tako "jednostranim potezom" bez odobrenja EU-a došla u posjed zaštićenih arhivskih materijala ECB-a koji su se u slovenskoj središnjoj banci kao dijelu eurosistema nalazili.

 Slovenska je ministrica, komentirajući najavu tužbe kojom se Sloveniji na teret stavlja da je kršila pravila i pravnu stečevinu EU-a, u ponedjeljak rekla da Komisija pojam arhiva tumači preširoko, te arhivskim materijalom smatra svu dokumentaciju u nacionalnim središnjim bankama, uključujući i pripremna gradiva za sastanka ECB-a u Frankfurtu.

 "Tako široka interpretacija po kojoj su i ti materijalni zaštićeni kao tajni u praksi bi otežala bilo kakvu istragu kaznenih djela u slovenskoj središnjoj banci, ali i drugim slovenskim organima koji komuniciraju s europskim organima", kazala je slovenska ministrica, dodavši da je za njenu vladu takvo shvaćanje neprihvatljivo, javila je Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'