Bosna i Hercegovina     | 29.01.2019. 15:19 |

Praštalo: Evropske institucije shvatit će ozbiljnost situacije u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. januara (FENA) – Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo smatra da će nakon posjete tročlanog državnog Predsjedništva Briselu evropske institucije shvatiti ozbiljnost situacije u BiH.

- Također, nadamo se da će BiH dodijeliti kandidatski status bar zbog specifičnosti situacije koja bi mogla da uznemiri ne samo nas u regionu, nego i mnogo šire, pa i samu Evropsku uniju - istakao je za Fenu Praštalo.

Potcrtava da je navedena posjeta prva zvanična zajednička posjeta Briselu sva tri člana Predsjedništva BiH nakon njihovog imenovanja.  

- Ovo je jasna poruka da barem deklarativno Predsjedništvo BiH stoji iza procesa evropskih integracija. Veliki je uspjeh da je u ovakvoj situaciji došlo do dogovora da kolektivno Predsjedništvo otputuje u Brisel – kaže Praštalo.

Uvjeren je da u nečemu lošem uvijek postoji nešto i dobro.

- Loše je u tome da se društveno-politička situacija u BiH dodatno usložnjava, što navodi građanina da se prisjeti ratnih događanja iz 90-tih godina. Ali ako išta u tome postoji dobro jeste to da će Evropska unija mnogo ozbiljnije pristupiti trenutačnoj situaciji u BiH, pri čemu će morati uzeti u razmatranje, između ostalog, implementaciju izbora uz dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije jer svima je poznato da EU nije učinila sve što je mogla da spriječi ratove u bivšoj Jugoslaviji. Tako da će evropski parlamentarci morati voditi više računa o BiH - poručio je Praštalo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Plakalo razgovarao sa ministricom za EU integracije Srbije Tanjom Mišćević

Plakalo: Poruke predsjednice EK jasne, bez reformskih zakona nema novca, a izgleda ni početka pregovora sa EU

Plakalo: Predstojeći izvještaj EK o BiH će biti pozitivniji od prethodnih iako BiH nije napravila veliki pomak

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije