Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 29.01.2019. 15:48 |

Predstavljena knjiga o tuzlanskom vatrogascu Rudolfu Zamboniju

FENA

TUZLA, 29. januara (FENA) – Veliki broj građana, rodbine i saradnika prisustvovao je danas u galeriji Mandžić u Tuzli predstavljanju knjige „Dobrovoljni vatrogasac u Solani Kreka – Rudolf Zamboni“. Autori su Zambonijevi unuci s majčine strane, inače, univerzitetski profesori, braća Željko i Tihomir Knežiček, dok je izdavač Centar za multidisciplinarne studije (CMS) iz Tuzle.

Mada se u knjizi govori o članu nekadašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Solana Kreka s najvišim rangom i društvenim priznanjima, štivo je nesumnjivo i hronika vatrogastva Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine. Kako kaže Tihomir Knežiček, posebno je zanimljiva socijalna perspektiva društvenog angažmana u vatrogastvu, u višenacionalnoj zajednici kakva je Kreka.

O knjizi su, osim autora, govorili Esad Mušanović, direktor CMS-a, akademik Enver Mandžić, Meliha Rizvić iz kompanije Solana, te Asmir Buljubašić, komandir Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

- U knjizi je opisan radni i životni vijek Rudolfa Zambonija, jednog od petoro djece doseljenika iz Italije. Poslije školovanja, dvadesetih godina prošlog vijeka, počeo je raditi kao majstor u Solani, a već tridesetih godina postao je aktivni član tadašnjeg vatrogasnog društva. I to su njegovi prvi koraci vezani za vatrogastvo u Tuzli, a koje nije napustio sve do smrti 1980. godine – kazao je Tihomir Knežiček za Fenu.

Dodao je da je tokom drugog svjetskog rata Zamboni radio na obnovi porušenih kazana, a imenovan je prvim direktorom Solane poslije Drugog svjetskog rata.

- Uz brojne društvene i radne obaveze, nikada nije prestao biti član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Solana, koje je, zajedno sa DVD Rudnika Kreka, odigralo značajnu ulogu u razvoju kompletnog bh. vatrogastva, pa i formiranju današnjih profesionalnih vatrogasnih brigada – rekao je Knežiček.

Koautor, Željko Knežiček, zahvalio se kompaniji Solana što je za izradu knjige stavila na raspolaganje bogatu i dobro očuvanu arhivsku građu, te što poštuje tradicije i istorijske vrijednosti.

- Tokom izrade knjige došli smo u posjed dokumenta Ministarstva trgovine Jugoslavije iz oktobra 1949. godine o imenovanju Rudolfa Zambonija za direktora Solane, a za taj dokument nisu znali niti u ovoj kompaniji – kazao je Željko Knežiček.

Esad Mušanović, direktor CMS-a, odnosno fakulteta koji studente obrazuje isključivo za oblast zaštite od požara, rekao je da je knjiga prvijenac te ustanove.

- Mi smo mlada školska ustanova, a izdavanje ove knjige prihvatili smo kao obavezu s obzirom na našu djelatnost. Knjiga naših uvaženih profesora Knežiček dobra je tema i govori o dobroj profesiji – naglasio je Mušanović.

Knjiga može biti uzor i za neka druga štiva, o nekim drugim zanimljivim ljudima i događajima, kao svjedočanstvo jednog vremena, smatra akademik Enver Mandžić.

- Rad braće Knežiček neobičan je, sadrži mnoštvo dokumenata, što je iziskivalo dosta traganja, razgovora sa ljudima i svjedocima, pa sve do skupljanja podataka po arhivima. To je svjedočanstvo cijelog prošlog vremena, bez obzira što je riječ o DVD-u jednog preduzeća – smatra Mandžić.

Komandir Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla, Asmir Buljubašić, istakao je da knjiga o vatrogascu Zamboniju predstavlja svojevrsnu hroniku ne samo vatrogastva u Solani i Tuzli, nego cijele BiH.

Knjigu „Dobrovoljni vatrogasac u Solani Kreka – Rudolf Zamboni“ štampao je Grafički studio „Piksel“ Bijeljina.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'