Bosna i Hercegovina     | 30.01.2019. 08:58 |

Spahić: Odlazak Grebe gubitak za porodicu, prijatelje i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. janauara (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio  je povodom smrti Zdravka Grebe izraze najdubljeg saučešća njegovoj porodici i prijateljima.

Spahić je naglasio da je odlazak Grebe veliki gubitak za porodicu i prijatelje i za našu zemlju, te da je dragocjen njegov doprinos opstojnosti građanskog društva.

- Hercegovac u Bosni i Bosanac u Hercegovini. Bosanskohercegovački državljanin Zdravko Grebo  bio je na najizazovnijem i najodgovornijem životnom putu da kao profesor sudjeluje u obrazovanju mladih za život i mir, borbu za istinu i pravdu. Putu na kojem je ostavio neizbrisive tragove u akademskoj zajednici. Grebo je i na Univerzitetu i na ulici i na trgu javnosti uvijek na svoj način lično svjedočio o građanskim slobodama i pravima. Razvio je i sačuvao poseban osjećaj za kritičku i inteligentnu, urbanu reakciju na događaje od općeg interesa. Sjećam se njegove uloge i našeg zajedničkog rada devedesetih u izradi Apela za mir, u organiziranju Evropskog karavana za mir, u raspravama o Ustavu BiH, na međunarodnim konferencijama o civilnom društvu, u studenskim pobunama 68 i s mnogobrojnih građanskih protesta kao čovjeka dijaloga i ličnosti koja je razumjevala odnose u savremenom svijetu" - ističe se  u izjavi Spahića. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Muzej književnosti BiH - Forimirana zbirka 'Zdravko Grebo'

Kontić: Knjiga 'Grebo' je mali hommage profesoru, ali i priča o nama

Spahić: Kulenovićevo stvaralaštvo u temeljima moderne umjetnosti i književnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu