Svijet     | 30.01.2019. 11:14 |

Najmanje 15 Palestinaca ranjeno u sukobima s izraelskim vojnicima

FENA Internet

GAZA, 30. januara (FENA) - Najmanje 15 Palestinaca  u utorak popodne ranili su izraelski vojnici tokom sukoba koji su izbili na sjeveru pojasa Gaze, saopćio je medicinski zvaničnik.

Ashraf al-Qedra, portparol ministarstva zdravstva u Gazi, izjavio je novinarima da je 15 palestinskih demonstranata ranjeno u pušćanoj vatri izraelskih vojnika smještenih duž granice, dodajući da je jedan službenik hitne pomoći, također, ranjen.

Ministarstvo zdravstva u Gazi tokom jučerašnjeg dana je saopćilo da je 45-godišnji Palestinac u kritičnom stanju nakon što je ranjen u vrat u vatri izraelskih vojnika na sjeverozapadu pojasa Gaze, nedaleko od granice s Izraelom.

Deseci palestinskih demonstranata pridružili su se u utorak popodne redovnim sedmičnim protestima na sjeveru pojasa Gaze, u blizini granice s Izraelom, saopćili su očevici, dodajući da su sukobi izbili u regiji u kojoj su smješteni izraelski vojnici.

Visoka komisija za marševe sa sjedištem u Gazi pozvala je palestinsko stanovništvo u priobalnoj enklavi da se pridruži redovnim sedmičnim mitinzima u utorak popodne.

Mitinzi su bili prekinuti na tri sedmice zbog hladnog vremena i obilnih kiša, ali je visoka komisija jučer odlučila da ih nastavi.

Od izbijanja marševa za povratak i prekida izraelske opsade 30. marta prošle godine, Palestinci su izvodili redovne sedmične antiizraelske proteste ponedjeljkom ili utorkom.

Izraelska vojska od tada je ubila više od 250 Palesatinaca i ranila još najmanje 25.000 osoba, saopćio je al-Qedra, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu