Svijet     | 30.01.2019. 15:21 |

Evropski pregovarači tvrde da nema ponovnih pregovora o Brexitu

FENA Internet

BRUXLLES, 30. januara (FENA) - Vodeći zvaničnici Evropske unije zaduženi za  Brexit insistirali su u srijedu da se o sporazumu o razlazu s Britanjom ne može ponovo pregovarati, dok se premijerka Theresa May priprema da traži nove ustupke od bloka samo nekoliko sedmica prije nego što njena zemlja napusti EU.

- Institucije EU ostaju jedinstvene, i mi stojimo iza sporazuma dogovorenog s Ujedinjenim Kraljevstvom - izjavio je novinarima šef pregovaračkog tima za Brexit, Mihel Barnier, dok je napuštao sastanak komisije o Brexitu Evropskog  parlamenta.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta - kao prva zemlja koja je to ikada učinila - ali se o sporazumu o odredbama tog odlaska naširoko raspravlja u britanskom parlamentu, uglavnom zbog klauzule oko granice između Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, koja ostaje u EU. 

Brojni britanski poslanici strahuju da bi aranžman oko granice zadržao Britaniju u bloku, a parlament je ranije odbacio sporazum koji je May postigla u novembru s EU.

May je u utorak dobila podršku parlamenta da ponovno pokrene pregovore o sporazumu o britanskom napuštanju bloka - ali su čelnici EU danas ponovili da se sporazum ne može mijenjati.

Ključni čovjek Evropskog parlamenta za Brexit, Guy Verhofstadt, istaknuo je da niko u Evropi ne želi da koristi takozvanu "odstupnicu", ali da EU "treba biti 100 posto sigurna da nema granice između Sjeverne Irske i Republuke Irske".

Verhofstadt je kazao kako je jedini put za May da dobije ustupke taj da  odustane od svog dugotrajnog stava da Britanija neće ostati u evropskoj carinskoj uniji nakon odlaska iz bloka, izuzev prelaznog perioda od dvije godine nakon 29. marta kako bi ublažila odlazak.

- Ukoliko budući odnosu podrazumijevaju, na primjer, carinsku uniju, to bi potpuno izmijenilo situaciju - izjavio je Verhofstadt novinarima, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'