Bosna i Hercegovina     | 31.01.2019. 11:31 |

SDA zvanično oformio koaliciju koju podržava 18 zastupnika u Skupštini ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 31. januar (FENA) – Stranka demokratske akcije (SDA), kako je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik kantonalnog odbora ove stranke i aktuelni premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević, potpisala je danas koalicioni sporazum s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Stranke za BiH (SBiH) te nezavisnim zastupnikom Omerom Škaljom.

Nova parlamentarna većina u ZDK ima tačno 18 zastupnika, što znači da može predložiti mandatara i izabrati novu kantonalnu vladu.

- Još nismo odredili ko će biti mandatar Vlade ZDK, ali i to ćemo brzo odrediti. Nismo sigurni da ćemo to moći amandmanski uraditi na nastavku konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine ZDK, ali ići ćemo i u rekonstrukciju rukovodstva Skupštine - najavio je Galijašević.

On je dodao kako će im, ipak, prvi potez biti smjena predsjednika Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK, Nusreta Imamovića iz Nezavisnog bloka (NB), te imenovanje novog predsjednika u skladu s novom parlamentarnom većinom.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Kantonalni odbor Demokratske fronte ZDK ne podržava ulazak HDZ-a BiH u koaliciju u tom kantonu

Galijašević: Počinjemo pregovore za formiranje vlasti u ZDK-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'