Ekonomija     | 01.02.2019. 13:45 |

Tomić: Sveučilište u Mostaru ulazi u proizvodnju eko-hrane

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 1. veljače (FENA) - Rezidbom vinove loze u petak je obilježen početak radova u vinogradu Sveučilište u Mostaru u Pokušalištu, u mostarskom naselju Rodoč.

U rezidbi su sudjelovali djelatnici i uprava Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta (APTF) te dekani fakulteta i uprava Sveučilišta u Mostaru.

Dekan Agronomskog fakulteta Ivan Ostojić podsjetio je da je Pokušalište mjesto gdje je prije 12 godina zasađen vinograd na površini od dva hektara, uglavnom domaćim sortama žilavkom i blatinom, a na istoj lokaciji se nalazi i jedan kolekcijski nasad sa starim autohtonim sortama vinove loze s područja Hercegovine.

- Na taj način želimo sačuvati te sorte od zaborava s obzirom da su pojedine sorte pronađene na lokalitetima u vrlo maloj brojnosti. Taj kolekcijski nasad u budućnosti će služiti kao rasadnik odakle će se uzimati plemke za širenje tih sorti ako bude interesa za njima - kazao je dekan Ostojić.

Na istoj lokaciji nalazi se i mješoviti voćnjak na površini od jednog hektara, zatim voćnjak višnje, smokava i jedan voćnjak šipka te nasadi kupine, maline i mali kolekcijski nasad ljekovitog i aromatičnog bilja.

Sve što se ovdje nalazi, dodao je dekan Ostojić, služi za potrebe studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta koji tijekom svog studiranja na tom mjestu obavljaju praksu i vježbe.

Rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić poručio je kako Sveučilište, zajedno sa svojim Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom, ulazi u proizvodnju eko-hrane.

- Nakon ove kulture ovo proljeće mi ćemo tretirati i druge kulture i želimo biti proizvođači eko-hrane i tu hranu pustiti na tržište- Unutar sveučilišnog šireg sustava, od studentskog doma pa do nekih drugih naših sastavnica, mi imamo kapacitete za potrošnju i za prodaju te hrane, te zajedno s tim proizvodom možemo unaprijediti neke nove kulture i ovaj prostor staviti u novu funkciju, u novu perspektivu i jedan novi izazov za Sveučilište u Mostaru - kazao je rektor Tomić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta