Ekonomija     | 01.02.2019. 08:46 |

Trump najavio da će uskoro sklopiti trgovinski sporazum s Kinom

FENA Internet

WASHINGTON, 1. februara (FENA) - Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi sklopio sveobuhvatni trgovinski sporazum, a njegov glavni pregovarač je potvrdio da je u dva dana kinesko-američkih trgovinskih pregovora na visokom nivou postignut znatan napredak.

Trump je u Bijeloj kući, na sastanku sa zamjenikom kineskog premijera Liu Heom, rekao da je optimističan da dvije najveće svjetske ekonomije mogu doći do "najvećeg ikada sklopljenog sporazuma".

Kineska trgovinska delegacija u izjavi je saopćila da je u dva dana razgovora ostvaren "važan napredak", izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Nisu objavljeni precizniji planovi za sastanak s Xijem, no Trump je kazao da bi moglo biti više susreta.

Predstavnik SAD-a za trgovinu Robert Lighthizer i ministar finansija pozvani su s američkim pregovaračkim timom u Peking sredinom februara.

Na kraju razgovora u Washingtonu Liu je Trumpu rekao da će se Kina obavezati povećati kupovinu soje iz SAD-a.

Jedan dužnosnik Trumpove administracije kasnije je pojasnio da je riječ o pet miliona tona soje, što je dvostruko više od količine koju je Kina kupila od obnove ograničenog uvoza sredinom decembra.

Prodaja soje iz SAD-a Kini, koja 2017. godine iznosila 31,7 miliona tona, uveliko je smanjena u drugoj polovini prošle godine zbog kineskih carina, uvedenih kao odmazda na mjere Trumpove administracije.

Na najavu kupovine novih količina Trump je pozitivno reagirao, rekavši  da će to "vrlo razveseliti naše farmere".

Kineska delegacija je u svojoj je izjavi, po agenciji Xinhua, rekla da će Kina proširiti uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda te energenata i usluga iz SAD-a, prenosi Al Jazeera.

Pregovarači su ušli i u osjetljivija pitanja, uključujući zahtjeve SAD-a da Kina poduzme korake u zaštiti američkog intelektualnog vlasništva i okončanja politika koje, tvrdi Washington, primoravaju kompanije iz SAD-a da prenose tehnologije kineskim kompanija.

Lighthizer je kazao da je i u tim pitanjima postignut "znatan napredak", no dodao je da u "ovom trenutku ne može predvidjeti uspjeh".

Na pitanje jesu li dvije strane razgovarale o ukidanju carina SAD-a na kinesku robu, on je rekao da se nije razgovaralo o carinama.

Bijela kuća je u izjavi rekla da je 2. mart, ako se do 1. marta ne postigne sporazum , "čvrst rok" za planirano povećanje carina sa deset na 25 posto za kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Trump je kazao kako misli da neće trebati pomicati taj rok.

- Mislim da će, kada se sretnemo predsjednik Xi i ja, svaka tačka biti dogovorena - rekao je Trump.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom