Bosna i Hercegovina     | 01.02.2019. 17:10 |

Dodatna sredstva Fondaciji za pružanje pravne pomoći za branilačku populaciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Esad Delić i predsjednik Udruženja generala Rizvo Pleh danas su održali sastanke sa načelnicima dviju sarajevskih općina.

Sastanci su održani sa načelnicima Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem i načelnikom Općine Hadžići Hamdom Ejubovićem o pružanju finansijske pomoći putem Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Armije RBiH i članovima porodica osumnjičenih ili optuženih branilaca.

Ministar Bukvarević informirao je načelnike o stanju i potrebama u kojima se ta kategorija branilaca nalazi. Istakao je da su u posljednje vrijeme svjedoci podizanja sve većeg broja optužnica protiv komandanata korpusa i drugog komandnog kadra Armije RBiH i drugih branilaca Armije RBiH.

- To su izuzetno skupi procesi, a porodice branilaca koji su optuženi ili osumnjičeni zbog dugotrajnih sudskih procesa koji iziskuju značajna materijalna sredstva dovedene su u stanje potrebe, što nerijetko znači i nedostatak sredstava za egzistenciju, liječenje, školovanje i slično - naglasio je ministar Bukvarević.

Podsjetio je i da su četiri boračka udruženja osnovala Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, polazeći od inicijativa i zahtjeva udruženja i pojedinaca da se pruži pravna i druga pomoć našim braniocima, ali da trenutna sredstva nisu dovoljna da se adekvatno pomogne svim braniocima i njihovim porodicama.

Za 2019. godinu u budžetu Federacije BiH, na poziciji Federalnog ministarstva, planiran je iznos od 500.000 KM, od čega 350.000 KM kao pomoć u sufinansiranju Fondacije, što je nedovoljno.

Ministar Bukvarević i delegacija su na ovaj način odlučili alarmirati i druge nivoe vlasti, posebno na lokalnom nivou, da se aktivno uključe i daju doprinos u tom izuzetno bitnom pitanju, ocjenjujući da branioci zaslužuju da se na najbolji način brane i dokazuju nevinost i časnost u odbrani od agresora.

Rezultat današnjih sastanaka je i obećanje načelnika Hadžibajrića da će putem Fondacije 25.000 KM biti izdvojeno za pružanje pravne pomoći optuženim ili osumnjičenim braniocima pred nadležnim sudovima, dok će načelnik Ejubović u ove svrhe izdvojiti 14.000 KM.

Poslana je poruka svim drugim nivoima vlasti, javnim i privatnim preduzećima, te drugim pojedincima da budu uz branioce kad je možda i najbitnije, te su istakli da ovakvi sastanci u narednom periodu trebaju rezultirati što većim odzivom kako bi se dala podrška braniocima da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo (VIDEO)

Federalno ministarstvo za boračka pitanja podržalo manifestaciju 'Odbrana BiH - Igman 2023'

U četvrtak počinje isplata naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!