Sport     | 02.02.2019. 17:27 |

Komšić: Neka Plamen mira bude znak da smo sposobni za velike stvari (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Olimpijska baklja mira stigla je iz Banje Luke u Sarajevo.

Baklju su od Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu preuzeli gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, a zatim je jučer svečano dočekana u Banjoj Luci.

Iz Banje Luke u Sarajevo prebačena je avionom Fly Bosnia, a gradonačelnik Sarajeva Skaka nakon slijetanja aviona još jedanput je rekao da vjeruje da je u Sarajevu ponovo probuđen olimpijski duh.  

- Iskreno želim da naša djeca žive vrijednosti olimpijskog duha, a na nama je obaveza da stvaramo platforme kao što je EYOF. Ovo je prilika da zajedno gradimo, a vjerujem da smo uspjeli probuditi olimpijski duh u Sarajevu - izjavio je Skaka 

Baklju su dočekali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te Denis Zvizdić, predsjednik Vijeća ministara BiH i aktualni zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH.

- EYOF je najveći sportski događaj nakon Olimpijade 1984. u Sarajevu, a broj sportista koji će učestvovati premašio je čuvene Zimske olimpijske igre. Neka nam Plamen mira bude znak i nada da su ovi gradovi i BiH sposobni za velike stvari kada su ujedninjeni - rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istaknuo je da EYOF snažno pomaže Bosni i Hercegovini. 

- Ovo je veliki dan za državu BiH. EYOF snažno utiče na reputaciju BiH na međunarodnom planu i na reintegraciju BiH. Mi trebamo na ovaj način graditi BiH, na način na koji su radili ovi vrijedni ljudi koji su uspjeli da nas dovedu do značajne evropske sportske manifestacije - izjavio je Džaferović.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić vjeruje da će EYOF biti najbolje organiziran do sada.

- Ovim činom počinje jedan od najvažnijih sportskih događaja u BiH. Sve u vezi s olimpijadom je poruka mira, pet olimpijskih krugova simboliziraju saradnju pet naseljenih kontinenta. Treba da se ponašamo u skladu s olimpijskim geslom - brže, više, jače i da poštujemo olmpijski duh i da prevaziđemo naše razlike - rekao je Zvizdić. 

EYOF 2019 počinje 9. i trajat će do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Nastupit će više od 1.100 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2524

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hYx5vQHvmu1QwYLwt7b_Imgb-7kPF1vw?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Olimpijska baklja mira stigla u Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu