Bosna i Hercegovina     | 03.02.2019. 12:45 |

Sesija 'Historijski roman i književnost u raz/gradnji povijesnog identiteta'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Historijski roman i književnost u raz/gradnji povijesnog identiteta - bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a razmatrana je kroz prizmu romana „Kobno raspuće“ i „Dugo svitanje“ prof. Halida Kadrića.

Učesnici današnje sesije, profesori Muhidin Džanko, Halid Kadrić i Enes Pelidija su iz ugla rasta i razvoja BiH, osmotrili gdje su bh.identiteti, koristeći pojmove bosanski, kulturni i povijesni identitet - ono što jeste  Bosna.

Istaknuto je da je prof.Kadrić napravio najobimnije romane o 19. i 20. stoljeću „Kobno raspuće“ i „Dugo svitanje“, i na 5.000 stranica u osam knjiga progovorio na umjetnički i historijski zasnovan način o tome šta je značilo vrijeme od 1.800 godine pa nadalje.

Njegova djela, kako je naglašeno, imaju nesaglediv značaj za potvrdu bh.identiteta i za ukupno razumijevanje u BiH, regiji i svijetu.

Kadrić je istakao da su mnogi pisci prošlost gledali površno i jednostrano, svodeći svoja djela uglavnom na melodrame, počesto karikirajući pojedine likove. On je radio drugačije.

- Prišao sam toj temi sa posve određenim ciljem - da čitaocu predstavim tu našu prošlost onakvom kakva je ona uistinu bila u svoj svojoj veličini. Nastojao sam čitaoca provesti kroz sve godine 19.vijeka i pritom ne izostavljajući, ne zaobilazeći ni jedan značajan događaj, niti lik - kazao je Kadrić.

Po tome, dodao je on, to djelo je autoentično i moglo bi se kazati da je to historija ispisana na literaran način, to je ono što roman nudi.

Kadrić se dotakao svih značajnih mentaliteta našeg naroda, u cjelosti obuhvatajući pri tom sve društvene slojeve, počev od najamnika, kmetova, do ministara, vezira, careva i kraljeva te kako je sam zaključio „sva BiH je sažeta i obrađena u tom djelu“.

Profesori Džanko i Pelidija smatraju da su mnogi romani izazvali jako pozitivne, ali i negativne reakcije šire javnosti, da ne treba prešutjeti ono što je negativno, ali ne treba ni umetati nešto što nije postojalo i nije bilo, zato su romani profesora Kadrića, kako su kazali, historijski romaneskni mega serijal.

U smislu aktualnog iskazivanja identiteta BiH, Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 smatra da ne treba odustati od činjenice daje  do prije više od 100 godina bosanski narod  bio označavan kao Bošnjanin - bez obzira na to koje vjere bio, da se identificrao se sa svojom bosanskom državom, svojom bosanskom prošlošću, a prije svega sa kulturom i načinom života bosanskog čovjeka

- I sada se na neki način nalazimo u previranjima da li je moguće ili ne obnoviti taj bosanski identitet i tu čvrstu vjeru u bosansku državu i njenu  državotvornost ili je pak sve osuđeno samo na raskol i sukobe - zaključio je Kulenović.

Na današnjoj sesiji Kruga 99 upriličena je i komemoracija profesorima Zdravku Grebi i Ibrahimu Bušatliji koji su, svako na svoj način, obilježili akademsku, naučnu i ali bh.društvenu stvarnost.        

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Karavelić na Krugu 99 o temi  'Opsada Sarajeva - neuspjeh genocidne namjere'

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta