Svijet     | 03.02.2019. 15:48 |

Prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu 7. februara u Montevideu

FENA Internet

BRUXELLES, 3. februara (FENA) - Prvi sastanak međunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija (EU) da bi pomogla u organizaciji novih predsjedničkih izbora u Venecueli biće održan 7. februara u Montevideu, saopštili su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i predsjednik Uragvaja Tabare Vaskes.

- Urugvaj i EU zajednički će organizovati u četvrtak, 7. februara, sastanak koji će biti održan u Montevideu na ministarskm nivou, navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Vaskesa, javlja Radio Slobodna Evropa.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost najavila je nedavno formiranje Kontakt grupa koju čine zemlje Unije i nekoliko latinoameričkih država.

Ona je rekla da Kontakt grupa sebi daje rok od 90 dana za postizanje "pozitivnih rezultata" u cilju da se stvore uslovi neophodni za politički proces koji će omogućiti građanima Venecuele da sami odluče o svojoj budućnosti putem slobodnih i transparentnih izbora.

U Kontakt grupi se nalaze Njemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

Šest evropskih zemalja - Njemačka, Španija, Francuska, Holandija, Portugal i Velika Britanija su postavile ultimatum, čiji rok ističe, za raspisivanje novih predjsednički izbora u Venecueli, ili će, u protivnom, priznati lidera Huana Gvaida za privremenog predsjednika zemlje dok on sam ne raspiše izbore.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Sjeverne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prijevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsjedničkih izbora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'