Regija     | 04.02.2019. 15:44 |

Bregu: Zajednički interesi trebaju predvoditi europski put zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 4. veljače (FENA) - Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu dvodnevni službeni posjet Beogradu započela susretom s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Bregu i Vučić imali su iskren i konstruktivan razgovor o regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu i složili se da regija treba napredovati na putu europske integracije, priopćeno je iz Tajništva Vijeća za regionalnu suradnju.

Razgovor je bio usmjeren na Višegodišnji akcijski plan za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su dogovorili premijeri zapadnog Balkana u Trstu 2017. godine, a kojim se predviđa veća povezanost i mobilnost, te više investicija u regiji.

Konkretno, plan predviđa novi regionalni sporazum o roamingu za zapadni Balkan koji će dovesti do toga troškovi roaminga u regiji do 2021. godine budu u potpunosti ukinuti i sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija u regiji za doktore medicine, stomatologe, arhitekte i građevinske inženjere.

Vučić je tom prigodom kazao da će Srbija nastaviti biti konstruktivan partner Vijeća za regionalnu suradnju te tako doprinijeti jačanju regionalne suradnje i napretku regije.

- U našem je zajedničkom interesu da napredujemo kao regija koji jasno govori da smo potrebni jedni drugima. Najefikasniji pristup integraciji zapadnog Balkana je da se nastavi raditi na mobilnosti, nultim tarifama roaminga, trgovini i investicijama, ka uspostavljanju regionalnog ekonomskog područja - rekla je Bregu.

Tijekom posjeta Beogradu Bregu će se sastati i s potpredsjednikom Narodne skupštine Srbije Veroljubom Arsićem, premijerkom Anom Brnabić, prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem i zamjenicom šefa Izaslanstva Europske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Bruxelles: U četvrtak sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije s Lajčakom

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!