Svijet     | 04.02.2019. 15:57 |

Puigdemont optužio EU za dvostruke standarde

FENA Internet

WATERLOO, 4. marta (FENA) - Predvodnik neuspjelog katalonskog pokušaja za otcijepljenjem od Španije izjavio je da će Španija "tražiti osvetu, a ne pravdu" kada on i njegovih 12 sepratističkih saveznika budu u narednoj sedmici suočeni sa suđenjem pod optužbama za pobunu i druga krivična djela.

Carles Puigdmenot, koji će biti suočen sa suđenjem u egzilu u Belgiji, optužio je zemlje članice EU za dvostruke standarde što priznaju veneceualnskog opozicijskog čelnika Juana Guadida za prelaznog predsjednika države, istovremeno ignorišući njegov pokušaj da objavi nezavisnost Katalonije.

- Mene je izabrao demokratki uspostavljeni parlament i smijenio me je čovjek čija stranka sada ima samo četiri člana parlamenta u Karaloniji. Ti dvostruki standardi sramni su za Evropu - izjavio je Puigdemont za Associated Press, misleći na bivšeg španskog premijera Mariana Rajoya.

Bivši katalonski regionalni predsjednik pobjegao je iz Španije nakon što ga je centralna vlada u Madridu smijenila s položaja zbog objave nezavisnosti regionalnog parlamenta 27. oktobra 2017. Još 112 separatista naći će se na suđenju pred španskim Vrhovnim sudom 12. februara pod optužbama koje uključuju pobunu i navođenje na nemire.

- Svi ih mi podržavamo, pomažemo im, jer trpe užasnu nepravdu i u ponižavajućoj su situaciji - izjavio je Puigdemont u intervjuu u belgijskom gradu Waterloou, južno od od Bruxellesa.

Njihovo suđenje neće biti čin pravde, nego će biti čin osvete - kazao je.

Predsjednik Vrhovnog suda Španije Carlos Lesmes odbacio je takve tvrdnje, tvrdeći da će suđenje biti održano "po najvišim standardima Evropske unije".

Suđenje će biti uživo emitovano iz Madrida na državnoj televiziji. Zahtjev odbrane da Puigdmenot svjedoči putem video linka odbijen je.

Umjesto toga, on će posmatrati ročište iz svog doma u Waterloou, dvospratnoj kući od cigle okruženoj živom ogradom. Najam kuće plaćen je iz privatnih donacija, tvrdi Puigdemont. Na tabli pred ulaznim vratima piše "Dom Republike". Na zidovima stana su umjetnička djela koja slave katalonsku borbu za nezavisnost, a u uglu dnevne sobe je prazna glasačka kutija koja se koristila na referendumu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana