Bosna i Hercegovina     | 04.02.2019. 15:58 |

Vlada KS: Evidentna stagnacija vodostaja, stanje se vraća u normalu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 4. februara (FENA) -  Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom je nakon obilaska poplavljenih dijelova zaključila da je evidentna stagnacija vodostaja na području cijelog akvatorija Kantona Sarajevo.

Na konferenciji za medije danas je istaknuto da se stanje vraća u normalu, infrastruktura je prohodna - saobraćaj funkcionira, nema obustave opskrbe prirodnim gasom, a pogotovo nema potrebe za evakuacijom stanovništva.

- Svi su bili na terenu i sve je pod kontrolom. Kakvo god da je vrijeme mi ćemo biti tu da reagujemo. To nam je dužnost – kazao je premijer Edin Forto i dodao da će pomoći i Općini Ilidža u saniranju štete, kao i drugim općinama te da će to ubuduće biti praksa Vlade KS bez obzira na nadležnosti.

Direktor Civilne zaštite KS Samir Džihanić, ministar saobraćaja Adnan Šteta, i ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija su naveli da nema poplavljenih stambenih objekata, a da je zahvaljujući dobroj sinergiji službi civilne zaštite, koje su brzo reagirale, izbjegnuta veća šteta.

Na poziv Federalne uprave civilne zaštite, Kanton Sarajevo je pritekao u pomoć općini Busovača, gdje će biti dostavljene cisterne s vodom za piće.

Služba civilne zaštite i KJKP Park su u protekla tri dana radili na otklanjanju porušenih stabala koje je jak vjetar obarao, a jučer je naglo otapanje snijega i kiše prouzročilo izlijevanje rijeka iz svojih korita.

- Svi kapaciteti stavljeni su na raspolaganje brzo, vreće sa pijeskom, pumpe za ispumpavanje vode, čamci, a i stanovništvo poplavljenih područja se organiziralo, te zahvaljujući tome nije bilo žrtava – kazao je Džihanić.

Također su, nakon rušenja dijela pješačkog mosta na Ilidži, urađene sve neophodne radnje kako bi se uspostavila komunikacija na ovom području.

Premijer Forto je zaključio da, s obzirom na stabilnu situaciju, nema potrebe za održavanjem hitne sjednice Skupštie KS koju je tražio zastupnik SDA Mirza Čelik, te da će o informacije o nastaloj šteti na terenu zbog poplava biti razmatrane na tematskoj sjednici.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana