Svijet     | 04.02.2019. 16:32 |

Inspektori EU u Poljskoj nakon izvoza mesa oboljelih krava

FENA Internet

VARŠAVA, 4. februara (FENA) - Inspektori Evropske unije započeli su u ponedjeljak sedmicu dana dugu posjetu Poljskoj nakon izvještaja da su bolesne krave nelegalno zaklane i da je njihovo meso izvezeno u više od 12 zemalja.

Poljska je veliki izvoznik govedine i to otkriće je izazvalo brigu širom Evrope, posebno otkako su neke količine sumnjive govedine distribuirane restoranima i školama. 

Anca Paduraru, glasnogovornica Evropske komisije, koja provodi zakonska pravila EU, objavila je u petak posjetu inspektora.

To je uslijedilo nakon izvještaja istražnog novinarskog tima privatne televizijske stanice TVN koji prikazuje tajni snimak i koji dokumentira da su bolesne krave ubijane po noći u klaonici u sjeveroistočnom poljskom gradu Ostrow Mazowiecka. To je učinjeno bez prisustva veterinara, koje se zahtijeva zakonom.

Paduraru je kazala da je Poljska izvijestila o problemu 29. januara Sistem za brzo uzbunjivanje zbog sigurnosti hrane, koji se koristi za brzu provjeru nesigurne hrane i njeno uklanjanje s tržišta.

Poljski vodeći veterinar Pawel Niemczuk saopćio je da je više od 2.500 kilograma sumnjivog mesa izvezeno u nekoliko drugih zemalja. 

Poljski veterinarski inspektorat oduzeo je klaonici dozvolu za rad prošle sedmice, a krivična istraga je pokrenuta.

Skoro 800 kilograma govedine iz poljske klaonice je poslano u Francusku. Većina tog mesa je zaplijenjena i uništena, ali je prodana izvjesnom broju potrošača, saopćile su francuske vlasti.

Ta otkrića izazvala su brige i kritike poljskih procedura u sigurnosti hrane.

- Očigledno je, nažalost, da Poljska nema funkcionalan sistem kontrole i veterinarske inspekcije. Ili je zakon prekršen - izjavio je češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman, dodajući da je 300 kilograma mesa oboljelih poljskih krava otkriveno u njegovoj zemlji.

Slovački ministar poljoprivrede u petak je pozvao poljskog ambasadora u Bratislavi zbog skandala i udvostručio je količine sumnjive poljske govedine u njegovoj zemlji na 600 kilograma. Neke količine tog mesa bile su namijenjene školama i restoranima.

Louise Nyholm iz švedske Nacionalne agencije za hranu nazvala je to "teškim kršenjem zakona o hrani i potpuno neprihvatljivim". 

Švedske vlasti tvrde da je 240 kilograma sumnjivog mesa pronađeno u Švedskoj, od kojih je skoro 100 kilograma konzumirano. Agencija je saopćila da je svo takvo meso povučeno sa švedskog tržišta, prenosi Associated Press. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Ruski ambasador ignorirao poziv da se pojavi u poljskom ministarstvu vanjskih poslova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo