Bosna i Hercegovina     | 05.02.2019. 14:44 |

Ružnić: Prihvatni centri u USK se moraju mnogo bolje kontrolisati, ili zatvoriti

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 5. februara (FENA) - Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem je sastanku još jednom upozorila na preopterećenost prihvatnih migracionih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši, te zatražila adekvatnu reakciju Ministarstva sigurnosti BiH.

- Ministarstvo sigurnosti BiH mora preuzeti kontrolu nad ovdašnjim prihvatnim centrima, odnosno odrediti upravitelja. Višak ljudi u centrima Bira i Miral, koji su preopterećeni, pod hitno se mora izmjestiti u druge prihvatne centre u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će po ovom pitanju biti nešto poduzeto u narednih 10 dana, jer će u protivnom Operativna grupa krenuti u smjeru zatvaranja ovih migracionih centara - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) zatražena je bolja saradnja s ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, te izmještanje svih porodica s djecom u prihvatne centre Borići i Sedra, koji su i predviđeni za smještaj ranjivih kategorija migranata i izbjeglica.

- Neophodna je ta saradnja, odnosno komunikacija s našim zdravstvenim ustanovama, pogotovo kada su u pitanju podaci o epidemiološkoj situaciji. S tim segmentom djelovanja IOM-a do sada ne možemo biti zadovoljni. Također, apelujemo i na građane da ne iznajmljuju privatne smještaje, odnosno da policiji prijave takve slučajeve - dodao je Ružnić.

Policijski komesar Mujo Koričić govorio je o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji, pogotovo kada je u pitanju područje grada Bihaća.

- U masovnom fizičkom sukobu u prihvatnom centru Bira učestvovalo je nekoliko stotina osoba, a povrijeđeno ih je više od 40. Samo u danima vikenda migranti su počinili 17 krivičnih djela, što dovoljno govori o trenutačnom stanju. Situaciju nam otežavaju i nesavjesni građani koji ilegalnim migrantima iznajmljuju smještaj. Policijski službenici od prvog dana maksimalno profesionalno obavljaju svoj posao, pridržavaju se i dalje aktuelnih mjera ove Operativne grupe, međutim neophodna nam je pomoć nadležnih institucija i razumijevanje građana - istakao je Koričić.

Na današnjem sastanku istaknuto je i kako će se pokušati postići dogovor s apotekama, odnosno da se ilegalnim migrantima maksimalno ograniči izdavanje lijekova bez ljekarskog recepta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana