Svijet     | 05.02.2019. 16:33 |

Votel: Islamska država u Siriji i Iraku na rubu propasti

FENA Internet

WASHINGTON, 5. februara (FENA) - Vodeći zapovjednik američkih snaga na Bliskom istoku izjavio je u utorak da je radikalna grupa Islamska država koja je zauzela velike površine teritorija u Siriji i Iraku, na rubu propasti.

General Joseph Votel, zapovjednik Centralne komande, dao je tu procjenu u pisanoj izjavi Komisiji za oružane snage američkog Senata. On danas svjedoči pred komisijom o situaciji širom njegove zone odgovornosti.

Votel je pohvalio napore iračkih snaga sigurnosti i koalicije sirijskih boraca koja uživa američku podršku, poznate kao Sirijske demokratske snage. Istaknuo je značaj njihove borbe protiv džihadista i dodao je da će se američke snage povući iz Sirije.

Kazao je da uspjesi na bojnom polju u Iraku i Siriji moraju biti osigurani kontinuiranim američkim i međunarodnim naporima na sprečavanju povratka uslova koji su omogućili jačanje džihadista Islamske države.

Očekuje se da predsjednik Donald Trump objavi skoro potpuni trijumf nad Islamskom državom u Siriji u svom obraćanju o stanju nacije koje se očekuje tokom dana po lokalnom vremenu, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Iranu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'