Svijet     | 05.02.2019. 17:37 |

Crna Gora parafirala sporazum o raspoređivanju Europske obalne i granične straže

FENA Agencije

BRUXELLES, 5. veljače (FENA) - Europska komisija i Crna Gora parafirale su u utorak u Bruxellesu sporazum koji će omogućiti raspoređivanje Europske granične i obalne straže u toj zemlji.

Sporazum su parafirali povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos i crnogorski ministar unutarnjih poslova Mevlduin Nuhodžić.

Poslije parafiranja uslijedit će potpisivanja sporazuma nakon što obje strane dovrše potrebni zakonski postupak. Također se traži i pristanak Europskog parlamenta, javila je Hina.

Kada sporazum stupi na snagu, ekipe Europske granične i obalne straža moći će biti raspoređene u dijelovima Crne Gore koje graniče s EU-om, odnosno s Hrvatskom. Za njihovo raspoređivanje trebat će pristanak crnogorskih i hrvatskih vlasti.

Do sada su već zaključeni takvi sporazumi s Makedonijom, Albanijom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

"Danas smo poduzeli još jedan korak u jačanju naše suradnje s partnerima na zapadnom Balkanu kada je riječ o upravljanju granicama, migracijama i sigurnosti. Izazovi s kojima se suočavamo su zajednički i jedino zajednički ih možemo rješavati", rekao je povjerenik Avramopoulos.

Sporazum omogućava pomoć Europske i obalne straže Crnoj Gori u upravljanju granicama i u zajedničkim operacijama, poglavito u slučaju nagle promjene migrantskih tokova.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo