Svijet     | 06.02.2019. 13:20 |

Turska osudila odluku Macrona da proglasi dan sjećanja na genocid nad Armenima

FENA Internet

ANKARA, 6. februara (FENA) - Turska je saopćila u srijedu da oštro osuđuje odluku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da proglasi 24. april danom sjećanja na genocid nad Armenima počinjen u Otomanskom carstvu.

Ovo pitanje je predmetom sporenja koji redovno izaziva nesuglasice između Turske i država članica Evropske unije, podsjeća Reuters.

- Osuđujemo i odbacujemo pokušaje gospodina Macrona, koji se suočava s političkim problemima u vlastitoj zemlji, da se izvuče iz takve situacije pretvaranjem istorijskih dešavanja u politički materijal - navodi u izjavi za javnost portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin, prenosi britanska agencija.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Armeni koji su živjeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima s otomanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i negira da su ubistva sistematski izvođena i da predstavljaju genocid.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je proglasio 24. april Nacionalnim danom sjećanja na genocid nad Armenima i tako ispunio obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje 2017., da će unijeti u kalendar dan sjećanja na taj događaj, što je gesta koju su Armeni u Francuskoj nestrpljivo očekivali.

Francuski je predsjednik svoju odluku objavio na godišnjoj večeri Koordinacije vijeća armenskih organizacija u Francuskoj.

-Francuska je prije svega zemlja koja zna pogledati historiji u oči, koja je osudila među prvima ubojiti progon armenskog naroda - rekao je Macron.

Francuska je 2001. godine službeno priznala genocid nad Armenima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo