Svijet     | 06.02.2019. 12:54 |

Tsipras obišao grčku bogosloviju na Prinčevskim otocima u Istanbulu

FENA Internet

ISTANBUL, 6. februara (FENA) - U pratnji turskih zvaničnika, Grčki premijer Alexis Tsipras u srijedu je obišao bivšu grčku bogosloviju na istanbulskim Prinčevskim otocima.

Drugog dana zvanične posjete Turskoj, Tsipras je obišao  mjesto na kome se nalazila bogoslovija Halki - u prvoj posjeti jednog grčkog čelnika toj lokaciji u više decenija - skupa s  Ibrahimom Kalinom, portparolom turskog predsjednika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na mjestu na kome se nalazila bogoslovija, Tsipras je učestvovao u vjerskoj ceremoniji koju je predvodio grčkopravoslavni patrijarh Bartolomej.

Izgrađena  1844. godine, bogoslovija je zatvorena  1971. godine na osnovu zakona koji stavlja vjersku i vojnu obuku pod državnu kontrolu.

U utorak je turski predsjednik Erdogan predložio da se bogoslovija ponovo otvori ukoliko Atina poboljša uslove za muslimanku zajednicu u Zapadnoj Trakiji, grčkoj pokrajini sa značajnim turskim muslimanskim stanovništvom.

Prije obilaska  otoka Heybeliade, Tsipras je posjetio muzej Aja Sofija (Hagia Sophia).

Izgrađena od Vizantijaca, Aja Sofija je služila kao kršćanska crkva dok nije pretvorena u džamiju u 1453. kada su Osmanlije pokorile Istanbul.

Godine 1935.  je Aja Sofija pretvorena u muzej po naređenju Mustafe Kemala Ataturka, prvog predsjednika Republike Turske.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu