Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 14:33 |

MFS Emmaus - Apel za pomoć djeci Nigera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Udruženje HO "Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus" pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za sirotišta te izgradnju srednje škole u Nigeru, Afrika.

Kako se u saopćenju ove organizacije navodi, uposlenik MFS-Emmaus-a Mohammad Yaser Sabbagh proteklih dana boravio je u posjeti jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta - Nigeru, a u saradnji sa turskom organizacijom IHH posjetio je nekoliko sirotišta u kojim je smješteno i do 200 djece jetima gdje im je uručena pomoć u mesu za potrebe rada kuhinje u sirotištu.

- Žalimo se na preskupu struju, oni ne znaju ni šta je struja. Žalimo se na školske zidove koji nisu okrečeni, njihovi zidovi škole su od pruća. Žalimo se na nedostatak trotoara za pješake i kako nam prijeti opasnost, na njihovim putevima prašnjavim nema vozila, ali ih često presreću leopardi i hijene. Ako postoji trnovit put do uspjeha oni su ga godinama utabali i slomili sve predrasude da se iz bijede ne može ostvariti školovanje. Bez vode, struje, zidova, table, sveske i olovke ovi mali heroji uče znanje i hrabro koračaju prema njemu i po deset kilometara svaki dan - navode iz MFS-Emmaus-a.

Kako se nadalje navodi, za stanovništvo sela Touhousoungou, udaljenom dva sata vožnje od glavnog grada Niamey, podijeljeni su i prehrambeni paketi, a radi se o selu u kojem živi 80 porodica i blizu 300 djece.

Većina djece ne pohađa školu ali oni najhrabriji kažu kako se nadaju da će im jednoga dana to biti vrata za bolji život.

Troškove dvaju sirotišta, Al-Yataama i Rahme koja se nalaze u glavnom gradu Nigera, Niameyu, snosi jedna nevladina organizacija iz Nigera.

- Međutim, ova organizacija se susreće sa problemom nemogućnosti da obezbijedi sva potrebna sredstva za funkcionisanje ovih sirotišta. Obzirom da ne primaju mnogo pomoći, nisu u mogućnosti da obezbijede ni dovoljne količine hrane za djecu. Ovom donacijom donekle smo pomogli rad kuhinje za 240 siročadi, ali te količine nisu dovoljne, zbog toga je MFS-Emmaus odlučio da pokrene akciju prikupljanja pomoći za ova dva sirotišta te da finansira izgradnju barem jedne učionice srednje škole - navodi se u saopćenju.

Prema informacijama iz UNICEF-a, u Nigeriji se nalazi gotovo 35 miliona neuhranjene djece, 25 miliona djece mlađe od pet godina, koja se suočavaju s prijetnjom glađu kao i smrću zbog neuhranjenosti, dok se oko deset miliona djece suočava s problemom nedovoljnog razvoja i rasta.

Svojom donacijom možete djeci u sirotištima omogućiti ishranu i bolje uslove za školovanje koje im predstavlja jedinu nadu u bolju budućnost, saopćeno je.

Uplate se mogu izvršiti na transakcijske račune:

Intesa Sanpaolo Banka

1542001100085746

Devizni račun:

SWIFT: UPBKBA 22

IBAN: BA39 1542 0011 0008 5746

 

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

 

PayPal: donate@mfs-emmaus.ba

Svrha uplate: Pomoć za Niger

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'