Bosna i Hercegovina     | 06.02.2019. 14:45 |

Hrvatski konzul Kramarić i gradonačelnik Fazlić o situaciji s migrantima

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 6. februara (FENA) - Konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zlatko Kramarić razgovarao je prilikom današnje posjete Bihaću s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem o aktuelnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama, te statusu Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“.

-Građani Bihaća i Unsko-sanskog kantona najviše osjećaju posljedice migracijskog procesa, međutim adekvatno rješenje ovog problema svakako je u interesu i Republike Hrvatske. U razgovoru s gradonačelnikom Fazlićem informisao sam se o trenutnom broju i strukturi migranata i izbjeglica koji ovdje borave, kao i određenim problemima s kojima se suočavaju svi stanovnici Bihaća. Prenijet ću to u Hrvatskoj i pokušati uticati da zajedno dođemo do određenih rješenja i dogovora - rekao je konzul Kramarić.

Gradonačelnik Fazlić apostrofirao je odnos hrvatske policije u ovoj situaciji, koja često migrante uhvaćene u Republici Hrvatskoj vraća nazad u Bihać na nezvaničan način.

-Razumijemo zaštitu državne granice i postojanje odredbi o ekstradiciji, međutim pripadnici hrvatske policije najčešće migrante vraćaju u Bihać na nezvaničan način, na neoficijalnim graničnim prelazima. Prenio sam svoju zabrinutost zbog toga, ali i onih drugih problema s kojima se suočavamo u gradu. S obzirom da imamo izuzetan prijateljski odnos s konzulom Kramarićem, očekujem i određenu vrstu pomoći - rekao je gradonačelnik Fazlić.

Na današnjem se sastanku razgovaralo i o statusu Katoličkog školskog centra u Bihaću, odnosno pronalasku zajedničkog najboljeg rješenja za funkcionisanje ove obrazovne ustanove, koja je okarakterisana kao pozitivan obrazovni primjer, ali i potvrda prijateljskih odnosa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak počinje 25. kulturna manifestacija 'Ulicom Bišća'

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom