Svijet     | 06.02.2019. 15:48 |

Iran traži američko povlačenje iz Sirije

FENA Internet

TEHERAN, 6. februara (FENA) - Visoki iranski zvaničnici saopćili su u srijedu da je Sirija vodeći vanjskopolitički prioritet njihove zemlje i da se američki vojnici trebaju povući, kako je planirao predsjednik Donald Trump.

- Željeli oni to ili ne, Amerikanci moraju napustiti Siriju - izjavio je Ali Akbar Velayati, visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Ali Khameneija.

Pojavila su se strahovanja na Zapadu da će Trumpov plan da povuče oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije ojačati uticaj Teherana, koji podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u gotovo osmogodišnjem ratu, i također  omogućiti regrupiranje militanata Islamske države.

- Sada je 90 posto sirijske teritorije pod kontrolom vlade, a ostatak će uskoro osloboditi sirijska vojska - izjavio je Velayati tokom sastanka sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Moualemom u Teheranu, prenosi novinska agencija Tasnim.

Predsjednik Hassan Rouhani poručio je  Moualemu da je mir u Siriji prioritet.

- Jedan od bitnijih regionalnih i vanjskopolitičkih ciljeva Islamske Republike je stabilnost i potpuna sigurnost Sirije. Uspostava normalnih uslova u Siriji i povratak ljudi u zemlju i njihovim normalnim životima naš su cilj - navodi Tasnim njegove riječi.

Moualem je u Teheranu radi pregovora uoči sastanka čelnika Rusije, Turske i Irana, posvećenog Siriji, u ruskom crnomorskom turističkom gradu Sočiju 14. februara.

Taskođer, admiral Mahmoud Mousavi, zamjenik zapovjednika regularnih oružanih snaga, izjavio u srijedu da Iran planira produžiti domet svojih projektila tipa zemlja-more na više od 300 kilometara, prenosi novinska agencija Fars.

Iran je proširio svoj raketni program, posebno balističkih projektila, prkoseći protivljenju Sjedinjenih Država i zabrinutosti evropskih zemalja.

Teheran tvrdi da je njegov raketni program namijenjen isključivo u odbrambene svrhe.

Evropska unija saopćila je u ponedjeljak da je duboko zabrinuta iranskim lansiranjima i probama balističkih raketa, i zatražila je od Teherana da prekine s aktivnostima koje produbljuju nepovjerenje i destabiliziraju regiju, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije