Bosna i Hercegovina     | 07.02.2019. 17:21 |

Međunarodna konferencija "So, jod i zdravlje" (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 7. februara (FENA) - "Povjesna uloga soli u razvoju Tuzle", "Omekšavanje slane vode", "Značaj jodiranja", "Aditivi koji se koriste u proizvodnji soli-zakonska regulativa i kontrola kvalitete", neke su od tema o kojima su stručnjaci govorili na Trećoj međunarodnoj konferenciji „So, jod i zdravlje“, održanoj u Tuzli.

- Mi jodiramo našu so u strogo kontrolisanim uslovima, poslujemo u skladu sa sistemom integrisanog kvaliteta koji podrazumijeva ISO 9001, ISO 22000, Hasap, Košer i Halal – ističe Amira Brkić, rukovodilac kontrole kvaliteta "Solana" Tuzla.

Amela Semić, rukovodilac kontrole kvaliteta "AS Holding" potcrtava da su fokusirani na potrošača što govori sedam implementiranih standarda međunarodne zdravstvene ispravnosti.

Prekomjeran unos soli može izazvati hipertenziju, a nedovoljan unos također može imati negativne posljedice, rečeno je na konferenciji i date su upute za pravilno doziranje unosa soli u organizam. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi trebali konzumirati više od pet grama soli dnevno. 

- Treba pravilno informirati potrošače da so nije samo štetna, so je i nutrijent, daje okus hrani, so je konzervans, so je poslužila kao nosač joda u prehrani - ističe Drago Šumarić, prorektor za starategiju razvoja Sveučilišta u Osijeku.

Prof. dr. Midhat Jašić s Tehnološkog fakulteta Tuzla smatra da tuzlanska Solana proizvodi najbolju so u regiji.

- Ne sadrži nikakve rizike onečišćenja koje druge soli danas mogu imati i gdje treba biti oprezan jer se pojavilo mnogo vrsta soli na tržištu – kazao je.

Solana Tuzla godišnje proizvodi više od 35.000 tona soli. Uglavnom izvozi u zemlje jugoistočne Evrope. Osim u prehrani, so nalazi primjenu u industriji i farmaciji, za izradu fizioloških rastvora, rastvora za hemodijalizu, oralnu rehidrataciju i inhalaciju. S obzirom na široku primjenu veoma je bitno osigurati kvalitet, poručili su učesnici i organizatori  konferencije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2543

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xohvAY9W6k5ekO4kaq21IWSHvAZtvtft?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta