Svijet     | 07.02.2019. 20:52 |

Callamard: Khashoggijevo ubistvo planirali i počinili saudijski zvaničnici

FENA Internet

ISTANBUL, 7. februara (FENA) - Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija Agnès Callamard, koja vodi međunarodnu istragu o ubistvu Jamala Khashoggija u Istanbulu, izjavila je u četvrtak da dokazi upućuju na to da je saudijski novinar i kolumnist Washington Posta "žrtva brutalnog ubistva s predumišljajem koje su planirali i počinili zvaničnici države Saudijske Arabije".

Callamard je rekla da je njen tročlani tim imao pristip dijelovima "jezivog audiomaterijala" do kojeg su došle turske obavještajne agencije.

U saopćenju njenog tima navedeno je da je Saudijska Arabija "ozbiljno podrivala" napore turskih vlasti u istrazi Khashoggijevog ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

"Turskim istražiocima omogućeno je premalo vremena i pristupa da bi izvršili profesionalan i učinkovit pregled mjesta zločina prema međunarodnim standardima za istragu", rekla je Callamard.

Tokom govora o svojoj misiji u Istanbulu, koja je trajala sedam dana, Callamard je još izjavila da je zatražila dozvolu za ulazak u Saudijsku Arabiju.

Izrazila je "veliku sumnju" u pošteno suđenje za 11 osoba koje Saudijska Arabija tereti za učešće u Khashoggijevom ubistvu.

Prema izvještajima, Callamard je bilo dozvoljeno preslušati audiosnimke Khashoggijevog ubistva u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Rijad nije sarađivao u istrazi i nije joj bilo odobreno razgovarati sa Saudijcima ili imati pristup konzulatu. 

Ujedinjeni narodi tvrde da je Callamard odluku da istraži ubistvo donijela sama, te da nije riječ o zvaničnoj istrazi UN-a.


Callamard je rekla da je njena istraga pokrenuta na njenu "vlastitu inicijativu", pozivom iz Ankare.

Ona je za turski list Hurriyet Daily News rekla da je "osjetila dužnost" da istraži slučaj jer UN i njegove članice ne vrše pritisak da se pokrene krivična istraga. 

Izvještaj će podnijeti Komisiji UN-a za ljudska prava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres ranije je izjavio da nije ovlašten sam donositi odluku o pokretanju istrage o Khashoggijevom ubistvu.

Jamal Khashoggi, novinar koji je kritički pisao o saudijskom prestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, u koji je došao kako bi završio papirologiju pred vjenčanje.

Njegovo tijelo još nije pronađeno.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je operaciju u Istanbulu naredio Bin Salman.

Rijad, međutim, negira da je moćni prestolonasljednik učestovao u akciji, navodeći da su za ubistvo odgovorni "odmetnuti" saudijski elementi, koji su postupali po vlastitom nahođenju.

Glasnogovornik saudijskog državnog tužioca prošle je godine objavio da je u okviru istrage o slučaju pritvorena 21 osoba, od kojih će ih 11 biti izvedeno na suđenje.

Tužilac je, pak, rekao da će njegov ured za pet od tih 11 osoba tražiti smrtnu kaznu, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

MUP: Nastavljena potraga za tijelom djevojčice Danke Ilić

Istražuje se kako je došlo do odrona u kamenolomu kod Mostara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'