Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 11:07 |

SBiH zabrinuta zbog diplomatskih napada iz susjedstva na BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) izražava zabrinutost zbog sve učestalijih diplomatskih napada istočnog i zapadnog susjeda na Bosnu i Hercegovinu, jedan je od zaključaka utvrđenih na sjednici Predsjedništva te stranke. 

SBiH snažno podržava put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu jer smatra da je to put za političku stabilnost i garancija za dobre regionalne odnose, zaključeno je također.

- SBiH podržava nastojanje političkih subjekata za što bržim formiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako njeni građani ne bi bili taoci bezvlašća, kao i uspostavu vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.

Predsjedništvo Stranke za BiH je dalo punu podršku odgovornom odnosu stranke pri uspostavi vlasti u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko podrinjskom kantonu - saopćila je Stranka za BiH.

Predsjedništvo te stranke smatra ispravnim pokretanje pitanja imena entiteta Republika Srpska zbog diskriminacije Bošnjaka i Hrvata koji su po Ustavu konstitutivni narodi, ali također smatra da adresa za pokretanje apelacije nije Ustavni sud BiH nego da je to trebala biti građanska apelacija Bošnjaka i Hrvata iz entiteta Republika Srpska prema Sudu u Strazburu, kao što su bile apelacije 'Sejdić - Finci', 'Ilijas Pilav' i 'Azra Zornić', zaključeno je također na sjednici Predsjedništva Stranke za BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predsjedništvo DF-a pozvalo zastupnike 'Trojke' da ne izaberu Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa propisanim mandatom

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjørn Arild Gramom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo