Bosna i Hercegovina     | 09.02.2019. 18:08 |

Lukić: Opredijeljeni smo za formiranje stabilnih parlamentarnih većina (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je na sjednici razmatrao aktuelnu političku situciju, rezultate općih izbora 2018. kao i implementaciju izbornih rezultata.

Predsjednik GO SDA Čedomir Lukić je nakon sjednice, prezentirajući neke od zaključaka, kazao novinarima da je Glavni odbor ocijenio da je Stranka ostvarila sve planirane izborne ciljeve.

- Kao pobjednička stranka, SDA još jednom upućuje poziv svim strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima. Nasrtaji na  stabilnost i euroatlanski put BiH, kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bosanskohercegovačkih političkih patriotskih snaga. To je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima BiH - kazao je Lukić.

Dodao je da SDA nikada nije u presudnim trenucima lutala niti bježala od odgovornosti, te će i ovaj put braniti interese BiH, njenu cjelovitost i jednakost svih ljudi na cijeloj teritoriji države, sa svim partnerima koji su spremni na saradnju.

Čvrsto smo opredijeljeni, istaknuo je on, za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu prema NATO-u i evropskim integracijama BiH. 

Kazao je da budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine, prava što podrazumijeva i  provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integrisanjem BiH.

Glavni odbor SDA osuđuje trajnu institucionalnu antidejtonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu RS kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u taj entitet.

Glavni odbor traži od svih kadrova Stranke koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente, odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Bošnjaka i Hrvata te ravnopravnosti svih građana u entitetu  RS, a u konačnici i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv entiteta RS.

- Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Ureda visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprječavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti entiteta RS i pozivamo ih na djelovanje u skladu s mandatom koji im je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Lukić.

Jedan od zaključaka je i taj da Glavni odbor SDA zadužuje poslanike i delegate u Parlamentu FBiH da nastave aktivnosti u cilju konačnog usvajanja nužnih izmjena Zakona o igrama na sreću kako bi se građani, a naročito omladina, zaštitili od ove društvene pošasti.

- Pozivamo nadležne  entitetske i kantonalne inspekcijske službe da prespitaju opravdanost osnivanja i postojanja univerziteta te da u skladu s odredbama Okvirnog zakona o visokom obrazovanje predlože zabranu rada univerziteta koji ne ispunjavanju definirane standarde i proglase njihove diplome nevažećim - naveo je Lukić.

GO SDA također poziva nadležne institucije da provedu energičnu provjeru svih sumnjivih diploma, a od svih univerziteta  očekuje punu saradnju  s nadležnim institucijama  u procesu provjere vjerodostojnosti postojećih diploma.

- Pozivamo  Dom naroda Parlamenta F BiH da hitno usvoji Budžet Federacije Bosne i Hercegovine. Ukoliko se Dom naroda ne konstituiše u novom sazivu u roku od sedam dana i ne usvoji budžet, pozivamo rukovodstvo Doma da, u skladu sa poslovničkom obavezom, sazovu sjednicu Doma naroda u postojećem sazivu kako bi se usvojio Budžet Federacije BiH u interesu svih njenih građana - naveo je predsjednik GO SDA.

Također je kazao da Glavni odbor te stranke osuđuje formiranje „revizionističkih komisija Vlade RS-a kao još jedan u nizu pokušaja da se političkim utjecajem izmjeni istina o genocidu i ratnim zločinima u BiH utvrđena pravosnažnim presudama najviših međunarodnih sudova“.

- SDA će pismenim putem pozvati ambasade u BiH, čiji su državljani članovi tzv. komisija uspostavljenih odlukama vlasti u RS-u da jasno osude i ograde se od aktivnosti i stavova  svojih državljana u tzv. komisijama.  Od Vijeća za implementaciju mira zahtijevamo izricanje nedvosmislenih stavova o anticivilizacijskoj, protivpravnoj i antidejtonskoj namjeri Vlade entiteta RS, kao kreatora ovih komisija koje su od svog osnivača dobile morbidni zadatak da one sude, ne samo međunarodnim sudovima, nego i samim žrtvama u izvršnim presuđenim predmetima najtežih ratnih zločina počinjenih na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata do danas - kazao je Lukić.

Od visokog predstavnika očekujemo, dodao je on,  donošenje hitne odluke o poništavanju Odluke Vlade RS o „formiranju ovih sramnih komisija“.

- Pozivamo zvaničnike bosanskohercegovačkog entiteta RS i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije historije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom BiH - kazao je Lukić, saopćavajući neke od zaključaka sjednice Glavnog odbora SDA.

 Najavio je da će sedmi Kongres Stranke demokratske akcije biti održan u septembru 2019. godine, a Glavni odbor će na svojoj narednoj sjednici u martu donijeti odluke o provođenju izbora u Stranci, datumu održavanja Kongresa i usvojiti potrebne akte za provođenje izbora i održavanje Kongresa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2553/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MQTXDyU5Va8eDUOQ1____Pe-IbzcSc10?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu