Sport     | 10.02.2019. 09:18 |

Večeras počinje EYOF, najveći sportski događaj u BiH nakon Olimpijade 1984.

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 10. februara (FENA) – Evropski omladinski zimski festival (EYOF 2019.) - najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine, počinje večerašnjom svečanom ceremonijom otvorenja na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu.

Ceremonija na najvećem bh. stadionu ozvaničit će posljednju fazu desetogodišnjeg projekta koji je 2009. godine započelo predsjedništvo Olimpijskog komiteta BiH. Nakon neuspjeha u 2017. godini, u kojoj je EYOF prvobitno trebao biti održan u našoj zemlji, nadležne institucije su ipak prepoznale značaj ovog događaja i pružile mu neophodnu finansijsku podršku.

- Bosna i Hercegovina ponovo živi svoj olimpijski san i ovo je nešto najbolje što se moglo desiti ovom gradu i državi. Siguran sam da će ovaj bh. projekat uspjeti i ovo će biti novi početak za sport i sportiste. Uvjeren sam da će svih 30.000 mjesta na ovom stadionu biti popunjeno u nedjelju na svečanom otvorenju EYOF-a - kazao je potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo. 

Na ceremoniji otvorenja pod sloganom "We create together" (Stvaramo zajedno), prodefilovat će zemlje učesnice, pozati sportisti, učesnici Olimpijade 1984. godine, a maskota OI 1984. Vučko će predati ključ Sarajeva maskoti EYOF-a 2019. Groodvyju.    

U protekle dvije godine intenzivno se radilo na uređenju borilišta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bjelašnici, Igmanu i Jahorini. Organizatori događaja već neko vrijemo ponosno ističu da su staze, ledene plohe i dvorane u odličnom stanju i spremne za početak takmičenja.

Sportisti iz 46 evropskih zemalja, njih 1.500, u narednih sedam dana borit će se za odličja u u osam sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu.

Sportiste u dobi od 14 do 18 godina pratit će 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, zatim između 200 do 250 stranih gostiju - delegata, sudija, tehničkih  delegata,  zvaničnika i predstavnika međunarodnih sportskih federacija, te više od 400 predstavnika domaćih i stranih medija. U organizaciju takmičenja je uključeno više od 1.000 volontera. 

BiH će predstavljati 21 mladih sportista u pet sportova - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera - Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snowboard) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.  

Odlukom Izvršnog odbora OK BiH, čast da nakon 35 godina olimpijski plamen u Sarajevu ponovo upali imat će najbolja sportistkinja BiH - džudistkinja Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika će nositi alpska skijašica Esma Alić, uime svih sportista učesnika  EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, uime trenera Nihad Bašić, a uime sudija Slaviša Lučić. 

Da organizacija i samo takmičenje prođu u najboljem redu pobrinuli su se prijatelji EYOF-a koji su omogućili dolazak desetorice stručnjaka uključenih u organizaciju olimpijada širom svijeta. Njihova iskustva poslužila su domaćim stručnjacima da unaprijede znanja za neke nove, buduće projekte. 

Generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić je istaknuo da će nakon EYOF-a gradovima organizatorima ostati infrastruktura, ali što je važnije nematerijalno naslijeđe koje će koristiti budući naraštaji Bosanaca i Hercegovaca. 

- Obnovljene su dvorane i stadioni, dobili smo nova borilišta i ledene plohe koje će ostati na korištenje našim sportistima, ali tu je i nematerijalno naslijeđe koje je najvažnije u svemu tome, kroz koje ćemo edukovati mlade ljude kako da rade i stvoriti bazu za nove projekte i profite -  rekao je Fazlagić u izjavi za Fenu. 

Medalje EYOF-a 2019. su specijalno dizajnirane u obliku maskote igara “Groodvy”, te su nepravilnog oblika i predstavljaju mladost, dinamiku i strast prema sportu.

Ceremoniji otvorenja prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović. Dodik će se obratiti prisutnima i otvoriti EYOF 2019.

Dodjeljivanje medalja svakodnevno će biti organizovano od 19.30 sati na posebno izgrađenom podiju na prostoru na Ilidži. 

Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otvoren Festival 'Sarajevska zima' - Kreativno, Alternativno, Fantastično

Rađo: Dobili smo potvrdu od EOC-a da je EYOF najbolje organiziran do sada

Volonteri EYOF-a: Naši roditelji imali su Olimpijadu, a mi EYOF

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom