Ekonomija     | 11.02.2019. 10:52 |

Porezna uprava FBiH provodit će pojačan nadzor obveznika fiskalizacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine u narednom periodu provodit će pojačan inspekcijski nadzor primjene Zakona o fiskalnim sistemima, u okviru kojeg će posebna pažnja biti posvećena obveznicima fiskalizacije.

Kod ovih obveznika, saopćeno je danas iz Porezne uprave, analizom podataka sa servera ove institucije utvrđeno je da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspektori Porezne uprave će aktivnost inspekcijskog nadzora provoditi svakog dana u toku i izvan radnog vremena te vikendima, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

Porezna uprava Federacije BiH pozvala je obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali, da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja.

Na taj način izvršit će se prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

Posebnu pažnju skrenuli su obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati.

U protivnom, na iznos storniranog računa bit će izvršen obračun poreznih obaveza i preduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sistemima u Federaciji BiH obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni.

Za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa novčane kazne iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Također, za ponovo učinjene prekršaje obveznika u naredne dvije godine, Zakonom o fiskalnim sistemima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana, podsjećaju danas iz Porezne uprave FBiH.

Ova porezna institucija podsjetila je i na obavezu građana koji su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun te da u cilju povećanja porezne discipline prijavljuju obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune.

Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje se naplata javnih prihoda i nanosi se šteta budžetu iz kojeg se finansiraju penzije, invalidnine, zdravstvo, školstvo, policija, vojska te pravosuđe.

Sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa građani mogu prijaviti putem e-maila sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj 061 724 610 te na pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo