Bosna i Hercegovina     | 11.02.2019. 10:33 |

Apel Ministarstva sigurnosti BiH - Uspostaviti sistem hitnih poziva na broj 112

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Širom Evrope 11. februar obilježava se kao Evropski dan broja 112.

Obilježavanje tog datuma počelo je 2009. godine s ciljem podizanja svijesti građana o evropskom broju za hitne situacije 112. Evropski broj za hitne situacije 112 je uveden kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe (policija, hitna pomoć i vatrogasci), koristeći isti broj bilo gdje na području Evropske unije.

Broj 112 je dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i zemljama koje su na putu da postanu članice EU.

- Nažalost, broj 112 u Bosni i Hercegovini još nije u funkciji. Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ulaže značajne napore na stvaranju zakonskih, organizacionih, tehničkih i drugih pretpostavki za uvođenje broja 112 na području Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju iz tog ministarstva. 

Ministarstvo sigurnosti BiH apeluje na sve bh. institucije, a koje su uključene u proces, da učine dodatne napore kako bi to pitanje, koje je od izuzetnog značaja za sigurnost svih građana u Bosni i Hercegovini, bilo riješeno što prije te sistem hitnih poziva na broj 112 uspostavljen.

Povodom dana broja 112, Evropska asocijacija za broj 112 (EENA) ove godine provodi kampanju pod nazivom #HumansOf112. Cilj kampanje jeste da istakne rad svih onih koji rade u oblasti zaštite i spašavanja, od spasioca u prvom odgovoru do svih zaposlenika i volontera. EENA ohrabruje sve one koji rade u toj oblasti da podijele svoju fotografiju ili fotografiju sa svojim kolegama na društvenim medijima na dan broja 112 (11. februar), s porukom o tome šta za njih znači njihov posao.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana