Bosna i Hercegovina     | 11.02.2019. 12:12 |

Šeranić: Očekuje se da sezona gripa u RS-u jenjava

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11. februara (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je danas da je prošla sedmica bila vrhunac gripe te da se očekuje pad broja oboljelih.

-Očekuje se da sezona gripa u RS sada jenjava – rekao je Šeranić danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je zakonski definisano šta znači i kada se proglašava epidemija i na kom području.

-Institut za javno zdravstvo prati podatke koji se odnose na izvještavanje po pitanju gripa, daje preporuke za specifično, određeno ili šire područje u smislu proglašenja epidemije. U ovom trenutku Institut nije dao preporuku za proglašenje epidemije gripe na bilo kojem području RS - kazao je Šeranić.

Od 21. januara do 8. februara u tom bh. entitetu je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 37 osoba. Iz Instituta su isticali da se radi o pacijentima sа brојnim kоmоrbiditеtimа, kојi nisu bili vаkcinisаni.

Iz Instituta za javno zdravstvo su upozoravali i da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem žive i rade te da se prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

Zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija u tri klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC) u Banjoj Luci, u kojima se zbrinjavaju najosjetljivije kategorije, trudnice, porodilje i djeca, iz preventivnih razloga zabranjene su posjete.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!