Bosna i Hercegovina     | 11.02.2019. 16:06 |

BiH - Svi trenutno prisutni migranti smješteni u prihvatnim centrima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini danas je na sastanku razmatrao trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom periodu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Zbog vremenskih uslova, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata. Ukupno se na teritoriji BiH trenutno nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u: Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.   

Predsjedavajući Štaba Dragan Mektić je upoznao prisutne da je u toku provođenje procedure preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću (Bira i bivši Đački dom) od Službe za poslove sa strancima BiH.

S obzirom na to da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području Unsko-sanskog kantona.

Dogovoreno je da se osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela izmještaju u Imigracioni centar u Lukavici.

U ovoj godini, iz IPA fondova je dva miliona eura namijenjeno za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH. Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata, Evropska unija će finansirati putem međunarodnih organizacija u iznosu od 11 miliona eura.

Glavni prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH radi smanjenja broja ulazaka ilegalnih migranata.

Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena sa 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.

Osim članova Štaba koji čine predstavnici svih nadležnih institucija s nivoa BiH i entiteta, sastanku je prisustvovao i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta